- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert: Vaseljenska patrijaršija objavila rat Bugarskoj pravoslavnoj crkvi

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaVaseljenski patrijarh Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Vaseljenska patrijaršija je svojim priznanjem takozvane crkve Severne Makedonije kao pravoslavne objavila rat Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, smatra bugarski novinar, ekspert u oblasti međunarodnog prava Velizar Enčev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je podsetio da je BPC naslednik Pliskovske arhiepiskopije, Preslavske patrijaršije, Ohridske arhiepiskopije, Trnovske patrijaršije i Bugarske egzarhije i da mora ostati jedinstvena i nedeljiva.
Novinar je izrazio ogorčenje zbog odsustva zvaničnog odgovora u Bugarskoj.
„Vaseljenski patrijarh Vartolomej je formalno napao pravoslavne crkve u Moskvi i Beogradu. Ali je u stvari ovo udar na Bugarsku pravoslavnu crkvu, bugarsku državu i bugarsku istoriju“, napisao je Enčev na svojoj Fejsbuk stranici.
Ekspert je odluku Vaseljenske patrijaršije povezao i sa delovanjem aktuelne bugarske vlade po pitanju pristupanja Severne Makedonije EU. Kako kaže, mnogi mediji i političari u Bugarskoj već dugo iznose sumnje da se premijer Kiril Petkov sprema na kompromise prema Skoplju i da time izda nacionalne interese Bugarske.
„Ako posle ovog akta grčke Vaseljenske patrijaršije, koji je sproveden u koordinaciji sa svetovnom i crkvenom vlašću u Skoplju, premijer nastavi da lobira za članstvo Severne Makedonije u EU, onda u Dondukovu 1 (adresa zgrade Saveta ministara) ne rade Bugari, već agenti Helena i Makedonaca“, zaključio je on.
Ranije je i mitropolit lovčanski Gavrilo nazvao postupak Vaseljenske patrijaršije zadiranjem u istoriju Bugarske.
Vaseljenska patrijaršija saopštila je u ponedeljak da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava. Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
RPC: Priznajemo isključiva prava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala