Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić se sastao sa nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan: Šta Berlin traži od Srbije /foto/

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom. - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin zatražio je da se srpska spoljno-politička agenda uskladi sa evropskom, razumevajući pri tom situaciju i činjenicu da to ne može uvek onako kako bi neki želeli, preneo je predsednik Aleksandar Vučcić deo razgovora sa Saracinom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

"Jasno je izneo stav i to čini svaki predstavnik EU i zapadnog sveta. Nemojte da imate ilizuje da će neko to da preskoči. Ne znam da li su to stavili u saopštenje, ali tražio je, to je logično ponašanje”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Neresnici kod Kučeva da li je Saracin tražio da Srbija uskladi stav sa spoljnopolitičkom agendom EU.
Vučić je u razgovoru sa Saracinom, kako je ranije saopšteno, istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put.
On je izrazio očekivanje da će angažman Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopštila je pres služba predsednika.
Saracin je istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u našem regionu.
Vučić je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.
U tom smislu, predsednik je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.
„Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju“, naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavnje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.
Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od 9 godina.
Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je naša zemlja zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se Srbija sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje.
Predsednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Šta je Sorocin doneo na Balkan?

Sorocin je na regionalnoj konferenciji "Revitalizacija EU vrednosti" rekao da se nemačka vlada zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.
On je dodao da Nemačka odbacuje svaku mogućnost da zemlje regiona Zapadnog Balkana budu članovi Unije "drugog reda", te dodao da njegova zemlja isključuje mogućnost da zemlje Zapadnog Balkana budu u nekoj vrsti partnerstva sa EU.
"Želimo da budete deo porodice i jednaki sa nama. Nemačka veruje da ste vi jednaki", kazao je Sorocin.
Prema njegovim rečima, "prvi koraci ka kredibilnom proširenju EU su otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo".
Kada je reč o Srbiji i njenom evropskom putu, Sorocin kaže da je i ekonomski napredak naše zemlje nešto što doprinosi putu evrointegracija Srbije.
Ukazao je na to da se moraju sprovesti preostale reforme i ističe da je neophodno da dođe do normalizacije dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu.
"Nemačka je spremna da učini sve kako bi doprinela da dođe do normalizacije dijaloga", navodi.
Za EU jedna od važnijih tema su klimatske promene, a Sorocin kaže da je potrebno i da zemlje regiona toj temi daju svoj doprinos tako što će nastaviti da budu privržene projektima koji su upućeni na očuvanje životne sredine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala