- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tektonske promene u Evropi i odmah oštre reakcije: „Nije fer!“

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIUEFA
UEFA - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da će od sezone 2024/25 doći do promena u formatu takmičenja u njenoj organizaciji koje se najviše odnose na način kvalifikovanja, za šta više neće biti presudan nacionalni koeficijent.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dodatna promena se odnosi na Ligu šampiona u kojoj će igrati 36, u odnosu na sadašnje 32 ekipe i svi će biti rangirani na jednoj tabeli, iako neće igrati svi međusobno, što je slučaj i sa Ligom Evrope i Ligom konferencija.
Nova dva mesta dobiće najjače lige Evrope, odnosno dva kluba bi to pravo sticali kroz koeficijente iz prethodne sezone, ne iz ukupnog petogodišnjeg zbira kako je bilo do sada, a koji kroz svoje lige nisu stigli do Lige šampiona.
Ukupno, biće mesta za još četiri ekipe, tri iz elitnih i jednu iz nižerangiranih liga.
Na to je reagovalo udruženje Fudbalskih navijača Evrope koje se protivi takvom planu ističući da nije fer i da je protiv principa sportskih merila, a to saopštenje je potpisalo 38 grupa iz 14 zemalja Evrope.
„Plan dozvoljava klubovima da se plasiraju na osnovu svoje istorije, to nije fer i nije u skladu sa sportskim merilima. Dodavanje utakmica za evropska takmičenja će ugroziti nacionalne lige, učvrstiti dominaciju bogatih klubova i dovesti do dosadnog fudbala. Dodatne utakmice će biti pritisak za već natrpane domaće kalendare, a navijači će morati da troše više novca da bi pratili svoj tim“, navedeno je u saopštenju.
Svaki klub, prema novim pravilima, igraće po osam utakmica, četiri na svom terenu i četiri u gostima.
UEFA je predvidela postojanje „deset evropskih nedelja“, osam za Ligu šampiona i dve dodatne za Ligu Evrope i Ligu konferencija.
Put do osmine finala Lige šampiona će takođe biti drugačiji – osam prvoplasiranih timova ide direktno, a timovi od devete do 24 pozicije će igrati u baražu koji će dati preostalih osam učesnika.
Navijači su naveli i da će odluka UEFA uticati na oblik igre za generacije, uticaće na sve lige, klubove i navijače, uz zahtev da navijači dobiju pravo glasa i da UEFA ne donosi odluke koje nisu dogovorene sa navijačima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala