- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U vazdušnoj borbi oboren ukrajinski „suhoj“; snage LNR stigle na administrativnu granicu Republike

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaPripadnik snaga za specijalne namene u naselju Popasna u LNR
Pripadnik snaga za specijalne namene u naselju Popasna u LNR - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
U vazdušnoj borbi iznad naselja Nova Dmitrovka u Harkovskoj oblasti 9. maja uveče oboren je ukrajinski jurišni avion Su-25, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Konašenkov je dodao da je ruska avijacija tokom protekle noći pogodila 16 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike ukrajinske vojske.
Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili tri ukrajinske bespilotne letelice iznad naselja DNR i grada Odesa. Iznad grada Harcizka u Donbasu presretnuta je ukrajinska raketa „Točka U“ i raketa ispaljena iz višecevnog bacača raketa „Smerč“, dodao je Konašenkov.
Prema njegovim rečima, još dve rakete ispaljene iz „Smerča“ oborene su u oblastima Mala Kamiševaha i Izjum.
Artiljerija i raketne snage Rusije pogodile su 33 komandna mesta ukrajinskih trupa, 407 područja koncentrisanja ljudstva i tehnike neprijatelja, uništile pet skladišta goriva i municije u oblasti Nikolajeva i Mirnog u Nikolajevskoj oblasti.
Portparol je istakao da je u napadima uništeno do 380 nacionalista i onesposobljene 53 jedinice vojne tehnike.
On je dodao da su jedinice Narodne milicije Luganske Narodne Republike uz podršku jedinica Oružanih snaga Rusije završile čišćenje naselja Popasna od neonacista. Snage su probile odbranu neprijatelja u dubinu i stigle do administrativne granice Luganske Narodne Republike.
Prema rečima portparola, u ofanzivi je uništeno do 120 nacionalista, 13 oklopnih vozila i 12 vozila.
Od početka specijalne vojne operacije, uništeno je 163 aviona, 124 helikoptera, 793 bespilotne letelice, 300 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.979 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 351 višecevni bacač raketa, 1.440 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 2.789 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala