- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandalozno i primitivno: Ekstremisti na Cetinju izgubili kompas

© Sputnik / Boban NovovićCetinje - Dan Evrope
Cetinje - Dan Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Proslava Dana Evrope u ponedjeljak na Cetinju je bila skandalozna zbog ponašanja pristalica Mila Đukanovića, kaže za Sputnjik analitičar Vojin Grubač. Ekstremisti na Cetinju su izgubili kompas, ocjenjuje i Jelena Božović, poslanica DF i jedna od onih koja zbog blokade prilaza Cetinju nije stigla na prijem povodom Dana Evrope.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Božovićeva navodi da je Cetinje bilo blokirano, a da ekstremističke grupe nisu dozvolile zvanicama, među kojima su i poslanici DF i predstavnici diplomatskog kora i mnogi drugi da dođu na Cetinje gdje je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa organizovala prijem povodom Dana Evrope.

Ekstremističke grupe izgubile kompas

“Da ironija bude veća, upravo na dan kad se obilježava dan borbe protiv fašizma, ukorenjena u vjeri u dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, vladavinu prava, ljudska prava sa Cetinju su poslate sve poruke suprotne od ovih vrijednosti, a grad je bio zatvoren za sve slučajne ili namjerne prolaznike i posetioce. Ironično je i to da upravo oni političari koji navodno zagovaraju demokratiju i vrijednosti demokratije daju podršku ovim ekstremističkum grupama koje se zatvaraju u sebe i zapravo produkuju tenzije, šire mržnju i pozivaju na sukobe. Neko od govornika je naglasio da su zastave visoko podignute da neprijatelj dobro vidi i zna gđe će ga čekati. Ove ekstremističke grupe su toliko izgubile kompas da više ne znaju ni ko su im neprijatelji ni sa kim polemišu. Neprijatelje su nažalost prepoznali i u đeci te je nedavno kamenovan autobus koji je prevozio đecu tokom posjete Cetinjskom manastiru. Potpuno su zaokrenuli od svoje tradicije i ostaje nada da će se ova mala grupa ekstremista i fašista vratiti vrijednostima i trona Petrovića zbog kojih je Cetinje i dobilo status prijestonice”, kaže za Sputnjik Božovićeva.

Đukanović u anticivilizacijskoj političkoj pećini

Vojin Grubač ističe da je primitivno vrijeđanje novog premijera Abazovića bilo nedopustivo, a sve se može vidjeti sa snimaka lako dostupnih na društvenim mrežama.
Grubač napominje da su Đukanovićeve pristalice zadojene šovinizmom koji je proizvod njegove politike i skandaloznom retorikom koja je eho njegovih govora.
“Nizak civilizacijski nivo njegovih podanika posledica je anticivilizacijske političke pećine u kojoj obitava Đukanović”, tvrdi analitičar.
On smatra da povodom skandaloznih događaja na Cetinju treba da se oglase svi iz vlasti u Crnoj Gori, osim samog Đukanovića, koji je predsjednik, po njemu, samo trećine Crne Gore.
“Đukanović je proslavu Dana Evrope i Dana pobjede iskoristio za promociju svoje pratije i za promociu svoje nove uloge u Crnoj Gori, jer on opet bitno utiče na vlasti u Crnoj Gori. Đukanović nema ministre u vladi iz svoje partije, ali ima ministre iz SDP I mannjinskih partija. Đukanvoićevoj partiji je po dubini obećano 200 mjesta. Valja napomenuti da Krivokapićeva vlada nije uspjela za godinu i po da demontira sistem koji je stvaran predhodnih 30 godina, pa je 80 odsto mjesta u administraciji države pokriveno kadrovim DPS, SDP, SD, manjinskih partija...”, kaže Grubač.

Prijem ili predizborni skup DPS

I advokat Dalibor Kavarić je mišljenja da je jučerašnji skup na Cetinju bio predizborni skup partije Mila Đukanovića.
“DPS je iskoristio taj događaj oko Dana Evrope Dana pobjede da se homogenizuju pristalice, članovi i simpatizeri te partije, da događaj bude što masovniji, i da bude u korelaciji sa neuspjelim državnim udarom 4. i 5. sepmtembra 2021. godine. Događaj je iskorišćen da se homogenizuje masa , da se još više promoviše Đuaknović i njegova moć, a da se diskredituje aktuelni premijer Dritan Abazović. Dritan je obavio svoj dio posla, svoju misiju, oborio je vladu Kerivokapića u kojoj je bio, sada Đukanović ima planove da se, kao predsjednik države, zloupotrebljavajući položaj, usredsredi na naredne izbore i da ih pripremi, da aktivno učestvuje u tome. Ujedno, juče su i slavili to što su izbori odloženi za oktobar, jer Đukanović vjeruje da će do tada poboljšati rejting svoje partije. Proslava Dana Evrope i Dana pobjede su bili samo izgovori za jučerašnje događaje na Cetinju”, kaže Kavarić za Sputnjik.

Ni Đeljošaj nije mogao do Cetinja

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da zbog blokada nije mogao da prisustvuje proslavi na Cetinju povodom Dana Evrope.
On je rekao i da su u koloni čekali mnogi ministri, poslanici, ambasadori...
"Krenuo na Cetinje na dan Evrope. Ambasada Evropske Unije organizovala proslavu za zvaničnike… Na ulazu na Cetinju, blokiran saobraćaj! Ministri, poslanici, ambasadori, predsjednici opština… čekaju u koloni i nakon dužeg čekanja, naravno vraćaju se natrag. Kakva sramota i nepoštovanje Evropske unije. Kakva poruka da pozvani gosti Evropske Unije ne mogu da stignu do domaćina", napisao je Đeljošaj.
Miodrag Lekić, poslanik u Skupštini Crne Gore, objavio je na svom Fejsbuk profilu kako mu nije bilo omogućeno da stigne na prijem na Cetinju.
„Koji god bio režiser i izvođač svega ovoga neko bi trebalo da dobro odgovora. Neko i iz države ako je ovako nemoćna“, naveo je Lekić, ocenivši da je incident „bruka države Crne Gore”.
Danilovgrad na Dan pobede  - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
REGION
„Z“ usred Crne Gore - videlo se i sa neba /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala