- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Projekcija filma „Istorija demokratskog fašizma“ i tribina Dejana Ristića u Čačku

Pratite nas
Projekcija istorijsko-dokumentarnog filma Tatjane Boršč „Istorija demokratskog fašizma“ u prevedenoj verziji na srpski jezik biće održana u Čačku 20. maja u 19 sati u Narodnom muzeju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Film ruske rediteljke Tatjane Boršč posvećen je istorijskim okolnostima u kojima su bili Evropa i svet tokom 19. veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata.
Ruska rediteljka, Tatjana Boršč, u saradnji s istoričarima i novinarima iz Nemačke, SAD i Poljske, prikazala je kako je ideja nastanka više rase potekla od kolonijalnih sila, ali je svoju konačnu formu i ostvarivanje javno obelodanio Hitler i sproveo tokom svoje vladavine.
Film je premijerno prikazan u Ruskom domu u novembru 2021. godine, kada su se okupili koordinatori Besmrtnog puka iz sveta i Srbije.
Pored projekcije filma, biće održana i tribina na kojoj će govoriti istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida. On će govoriti o istorijskim okolnostima u kojima se Srbija našla uoči Drugog svetskog rata, uporediti je sa Rusijom koja je bila u sličnoj istorijskoj situaciji 1917, uz podsećanje na obeležavanje 9. maja, Dana pobede kod nas nekad i sad. Takođe, biće povučena i paralela sa savremenim događajima s posebnim osvrtom na bombardovanje Jugoslavije 1999. koje je obrađeno u filmu.
Ulaz na projekciju i tribinu je slobodan.
Projekciju filma i tribinu organizuju grad Čačak, Narodni muzej Čačak, Muzej žrtava genocida, Savez KOS koji čine udruženja „Ksenija – ruski jezik“ iz Čačka, „Slovo SRB“ iz Aleksandrovca i „Svet BB“ iz Bajine Bašte, Ruski dom i Subnor Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala