- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Položeno cvijeće na spomenik maršalu Žukovu u Beranama

© Sputnik / Georgiй Petrusov / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojskovođa, maršal Sovjetskog Saveza, Georgij Konstantinovič Žukov
Sovjetski vojskovođa, maršal Sovjetskog Saveza, Georgij Konstantinovič Žukov - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Predstavnici Opštine Berane polaganjem cvijeća na spomenik maršalu Georgiju Žukovu, obilježili su 9.maj Dan pobjede nad fašizmom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Cvijeće je položio i ambasador Ruske Federacije Vladislav Maslenikov.
„Danas je prilika da odamo počast svim žrtvama za našu slobodu, da se zahvalimo onima koji su još uvijek sa nama, da se zahvalimo potomcima naših heroja koji čuvaju njihov legat i da nikada ne zaboravimo simbol oslobođenja i svijetle istorijske stranice naše zemlje. Istovremeno, njegujući svijetle tradicije antifašizma, otvaramo novim generacijama vrata demokratije, evropskih vrijednosti i standarda, kojima i teži grad Berane i naša Crna Gora. Posebno bih naglasio da je cijena slobode bila visoka, mnogi gubici su spomen tome, ali i veoma značajna uloga koja je u odnosu na broj stanovnika naše zemlje još istaknutija i važnija. Zbog svega toga i danas je trenutak da još jednom, sa ovog mjesta, kod spomenika slavnom vojskovođi Georgiju Konstatinoviču Žukovu, uputim poruke ljubavi, mira, suživota i poštovanja različitosti, jer samo tako čuvamo i baštinimo vrijednosti i Dana Pobjede i Dana Evrope”, kazao je u svom obraćanju Bogavac.
Ambasador Ruske Federacije Maslenikov je istakao da se svake godine na ovaj dan sjećamo velikog podviga sovjetskog naroda, različitih nacionalnosti, koji su stajali rame uz rame na frontu i u zaleđu za slobodu i nezavisnost Rusije, Evrope i izbavljenja cijelog svijeta od nacističke prijetnje.
„Posebno mjesto u toj borbi zauzimaju vojnici sa prostora Jugoslavije. Ovdje je u Crnoj Gori 13. jula je pokrenut Narodno oslobodilački rat protiv okupatorskih neprijateljskih snaga. Simbolično je da smo se danas okupili u Beranama sa opštinskim vlastima, kod spomenika, jednom od neupitnih simbola velike pobjede, maršalu Žukovu”, dodao je on.
Ove godine se obilježava 77 godina pobjede nad fašizmom, od kada je njemački feldmaršal Vilhelm Kajte u Berlinu potpisao dokument o okončanju Drugog svjetskog rata. U ime saveznika dokument su potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.
Zašto je maršal Žukov ili, kako su ga zvali – maršal Pobede, bio kost u grlu i Staljinu i Hruščovu, saznajte u autorskoj emisiji Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:
Georgij Žukov - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2020
U Beranama otkriven spomenik maršalu Žukovu /video/
Polaganje venaca na spomenik maršalu Žukovu u Beranama - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
REGION
Venci na spomenik maršalu Žukovu u Beranama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala