- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Litvanija proglasila Rusiju za državu koja podržava terorizam

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada litvanskog parlamenta
Zgrada litvanskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Litvanija je proglasila Rusiju za državu koja podržava i sprovodi terorizam, navodi portal „Delfi“, pozivajući se na saopštenje litvanskog parlamenta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ruska Federacija, čije oružane snage namerno i sistematski biraju civilne objekte za bombardovanje, predstavlja državu koja podržava i sprovodi terorizam“, citira portal rezoluciju sejmasa (parlamenta).
U rezoluciji se navodi da Litvanija smatra dejstva Rusije u Ukrajini za genocid nad ukrajinskim narodom i poziva međunarodnu zajednicu da formira specijalni međunarodni krivični tribunal „za istraživanje i ocenu agresije Rusije“. Kako se navodi u dokumentu, parlament smatra da tribunal treba da ima ovlašćenja da izdaje međunarodne naloge za hapšenje, a šef države i zvaničnici ne bi trebalo da budu zaštićeni imunitetom.
Kako prenosi portal, za usvajanje rezolucije glasalo je svih 128 članova litvanskog parlamenta.
Ranije je i Donji dom parlamenta Kanade jednoglasno odlučio da se protiv ukrajinskog naroda navodno dešava „genocid“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala