- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ ne vidi razlog da se obustavi tranzit gasa preko Ukrajine

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Kompanija „Gasprom“ potvrdila je da je primila obaveštenje od Operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine o prekidu tranzita preko stanice „Sohranovka“ od 11. maja zbog navodne više sile, međutim kompanija nema potvrdu toga i ne vidi da postoje bilo kakve prepreke za rad u prethodnom režimu, izjavio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„'Gasprom' je danas dobio zvanično obaveštenje od Operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine da ukrajinska strana, pozivajući se na okolnosti više sile, prestaje da prima gas za tranzit preko ukrajinske gasne stanice 'Sohranovka' od 07.00 časova 11. maja, zahtevi za transport će biti odbijeni, neće se vršiti prijem gasa“, rekao je Kuprijanov, istakavši da Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine predlaže da se sve tranzitne količine prebace na gasnu stanicu „Sudža“, što tehnološki nije moguće.

„'Gasprom' saopštava da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile, ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu. Sve ovo vreme ukrajinski stručnjaci su mirno radili na gasnoj stanici 'Sohranovka' i kompresorskoj stanici 'Novopskov' i nastavljaju da rade. Tranzit preko 'Sohranovke' je u potpunosti obezbeđen. Nema nikakvih pritužbi od ugovaračke strane, niti je bilo“, saopštio je portparol „Gasproma“.

„Naftogas“ je takođe obavestio „Gasprom“ da ukoliko ruska strana nastavi da isporučuje gas stanici „Sohranovka“ shodno tome će biti smanjenje količine pumpanja gasa na izlaznim tačkama gasnog transportnog sistema Ukrajine.
Kuprijanov naglašava da „Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima.
„'Gasprom' isporučuje gas za tranzit u skladu sa ugovorom i sporazumom sa operatorom. Usluge tranzita su u potpunosti plaćene“, naglasio je Kuprijanov.
Ranije je Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine saopštio da od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
RUSIJA
Ukrajina obustavlja tranzit: Evropa ostaje bez trećine isporuka gasa iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala