- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija se na vreme oduprla agresiji, to je bila jedina ispravna odluka

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF V. Putin na voennom parade v čestь 77-й godovщinы Pobedы v VOV
Prezident RF V. Putin na voennom parade v čestь 77-й godovщinы Pobedы v VOV - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Rusija je unapred pružila otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, koja je doneta na vreme, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima Parade pobede, koja se održava na Crvenom trgu u Moskvi, povodom 77. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Videli smo kako se proširuje vojna infrastruktura, kako su počele da rade stotine inostranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je upozorio na to da je NATO počeo vojno da osvaja teritorije koje se graniče s Rusijom, te da je sve ukazivalo na to da će borba protiv neonacista biti neizbežna.

„Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su zapravo imale potpuno druge planove, i mi smo to videli. Otvoreno se pripremala nova kaznena operacija u Donbasu, invazija na naše istorijske teritorije, uključujući Krim“, istakao je Putin.

Prema rečima ruskog lidera, SAD su posle raspada Sovjetskog Saveza počele da govore o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući ceo svet i svoje satelite. „Rusija je, međutim, druga zemlja“, naglasio je Putin.

Vojnici u Donbasu bore se na svojoj zemlji

Obraćajući se vojnicima koji se bore protiv nacizma u Donbasu, Putin im je poručio da se sada bore za svoje sunarodnike u Donbasu, za bezbednost svoje domovine Rusije.

„Sada se obraćam Oružanim snagama i ustanicima Donbasa. Borite se za domovinu, za njenu budućnost, za to da niko ne zaboravi lekcije Drugog svetskog rata, za to da u svetu ne bude mesta za dželate i naciste“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da se ustanici Donbasa i ruski vojnici bore na svojoj zemlji.
„Danas se ustanici Donbasa zajedno s borcima ruske armije bore na svojoj zemlji. Tamo gde su neprijatelja rušili ratnici Svjatoslava i Vladimira Monomaha, vojnici Rumjanceva i Potemkina, Suvorova i Brusilova. Gde su do smrti stajali heroji Velikog otadžbinskog rata, Nikolaj Vatutin, Sidor Kovpak, Ljudmila Pavličenko“, rekao je Putin.

Zapad ukinuo tradicionalne vrednosti kojih se Rusija neće odreći

Prema njegovim rečima, na Zapadu se sada uzdižu izdajnici, a precrtava se hrabrost onih koji su stradali za pobedu.
Ruski predsednik je naglasio da se Rusija nikada neće odreći tradicionalnih vrednosti, poštovanja prema svim narodima i kulturama, hiljadugodišnjih vrednosti koje su na Zapadu odlučili da ukinu.
„Takva veštačka degradacija je postala osnova za cinične falsifikacije istorije Drugog svetskog rata, raspirivanja rusofobije, uzdizanja izdajnika, ruganja sećanjima na žrtve, precrtavanja hrabrosti onih koji su izvojevali Pobedu i stradali za nju“, rekao je Putin.

Snaga Rusije je u jedinstvu njenih naroda

Predsednik Rusije je izjavio da je zemlja ponosna na nepokorenu generaciju pobednika, te da je njen dug da čuva sećanje na sve one koji su slomili nacizam.
„Devetog maja 1945. godine zauvek je upisano u svetsku istoriju kao trijumf našeg jedinstvenog sovjetskog naroda, njegove kohezije i duhovne snage, neizmernog podviga na frontu i u pozadini. Dan pobede je blizak i dragocen svakome od nas, u Rusiji nema porodice koju nije spalio Veliki otadžbinski rat. Sećanje na to ne tamni“, rekao je Putin.
On je podsetio da na Dan pobede u beskonačnom toku „Besmrtnog puka“ deca, unuci i praunuci heroja Velikog otadžbinskog rata „nose fotografije svojih rođaka, poginulih vojnika koji su zauvek ostali mladi i veterana koji su nas već napustili“.
„Ponosni smo na nepokorenu hrabru generaciju pobednika, onih čiji smo mi naslednici. Naš dug je da čuvamo sećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nam zaveštali da budemo budni i da učinimo sve da se užas globalnog rata ne ponovi“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, danas se ruski borci raznih nacionalnosti bore zajedno i štite jedni druge od mina i gelera, kao rođena braća. „U tome je snaga Rusije“, naglasio je ruski predsednik.
„Velika, nesalomiva snaga našeg jedinstvenog, mnogonacionalnog naroda. Danas vi štitite ono za šta su se borili očevi, dedovi, pradedovi. Za njih su viši smisao života uvek bili dobrobit i bezbednost domovine. I za nas, njihove naslednike, predanost Otadžbini jeste glavna vrednost, nada, oslonac za nezavisnost Rusije. Oni koji su slomili nacizam u Velikom otadžbinskom ratu dali su nam primer herojizma za sva vremena. To je generacija pobednika, a mi ćemo se uvek ravnati prema njima“, rekao je Putin.

Posebna podrška porodicama vojnika stradalih u Donbasu

Ruski predsednik je naglasio da je pogibija svakog vojnika i oficira velika tuga i nenadoknadiv gubitak za sve rođake i bližnje. On je istakao da će posebna podrška biti pružena deci vojnika koji su poginuli i ranjeni u Donbasu.
„Država, regioni, preduzeća, javne organizacije, učinili su sve da bi te porodice bile zbrinute“, rekao je Putin i dodao da je danas potpisao predsednički ukaz o podršci porodicama vojnika stradalih u Donbasu.
Predsednik je, takođe, poželeo što brži oporavak ranjenim vojnicima i oficirima i zahvalio lekarima, medicinskim sestrama i drugom osoblju vojnih bolnica za predani rad
„Duboki naklon vama koji se borite za svaki život. Često pod granatama, na prvoj liniji fronta, ne žaleći sebe“, dodao je Putin.
Minutom ćutanja uoči početka Parade pobede odata je pošta svim vojnicima koji su stradali tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju građanima 24. februara podsetio na stranice istorije povezane s Velikim otadžbinskim ratom, navodeći da je tada, 1940. i 1941. godine, Sovjetski Savez pokušavao da spreči, ili makar da odloži početak rata, da je pokušavao bukvalno do poslednjeg trenutka da ne izazove potencijalnog agresora, „ne realuzujući, ili odlažući očigledno nepohodna dejstva kako bi se pripremio za odbijanje neizbežnog napada" i to je dovelo do toga da su preduzeta dejstva na kraju "već katastrofalno zakasnila".
Prema rečima predsednika Rusije, „neprijatelj je zaustavljen, a potom i slomljen, ali uz kolosalnu cenu". Greška je, kako je rekao, bila posledica pokušaja da se agresor ublaži, i ona je skupo koštala sovjetski narod. Ruski lider je naglasio da Rusija neće dopustiti takvu grešku i po drugi put, jer na to nema pravo".
Proslava Dana pobede u Moskvi – tenk T-34-85 - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Parada pobede u Moskvi: 11.000 vojnika, 131 jedinica kopnene tehnike i važna Putinova poruka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala