- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Marijupolju pronađen priručnik u kome se proslavlja Bandera /foto/

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMetalurški kombinat "Azovstalj" u Marijupolju
Metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
U učiteljskoj sobi jedne od marijupoljskih škola pronađen je priručnik u boji pod nazivom „2014: Početak rusko-ukrajinskog rata“, štampan u Ukrajinskom institutu nacionalnog sećanja, u kojem se, između ostalog, proslavlja ukrajinski nacionalista i saradnik nacista Stepan Bandera.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima učitelja, nastavni i vaspitni rad sa decom morao je da se rukovodi odredbama ovog priručnika.
U poglavlju „Istorijski kontekst rata“ formiran je nacionalni ukrajinski „panteon heroja“. U njemu su hronološki poređani hetman Ivan Mazepa, nacionalista Semjon Petljura, nacionalista Evgenije Konovalec, kao i kolaboracionista nacista i vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji), jedan od glavnih pokretača stvaranja vojnog krila OUN – Ukrajinske ustaničke armije (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) – Stepan Bandera.
U objašnjenjima datim ispod portreta „nacionalnih heroja“, Mazepina izdaja uoči Poltavske bitke 1709. naziva se „pokušajem hetmana Ivana Mazepe da uz pomoć švedske vojske Karla XII povrati nezavisnost kozačkog hetmanata“. Petljura i Konovalec su proglašeni za borce protiv boljševizma, ali se ne pominju žrtve ugušenog ustanka u kijevskoj fabrici „Arsenal“ i zauzimanje Kijeva 1918. godine.
Saučesnik nacista, Bandera, nazvan je borcem protiv Hitlera i Trećeg rajha, a njegov predratni savez sa nemačkim obaveštajcima, njegova uloga u organizovanju jevrejskih pogroma na teritoriji Ukrajine koju je okupirao Hitler, kao i saradnja 1944. sa Hitlerovim rajhministrom istočnih okupiranih teritorija Alfredom Rozenbergom i šefom glavnog odeljenja bezbednosti Rajha Ernstom Kaltenbrunerom potpuno su ignorisani.
U priručniku je takođe navedeno koje se formulacije o događajima iz 2014. godine u komunikaciji sa decom smatraju „ispravnim“, a koje „pogrešnim“.
Za rat u Donbasu se kaže da je „tačna“ formulacija „rusko-ukrajinski rat“, dok su „unutrašnji sukob“ i „građanski rat“ „pogrešni“.
Nazivi Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini 2014. i protiv kojih je Kijev pokrenuo vojnu operaciju, takođe su u priručniku naznačeni kao „pogrešni“. Kao „tačne“, autori materijala nazivaju formulaciju u kojoj se DNR i LNR nazivaju „terorističkim organizacijama“ ili „odvojenim regionima Donjecke i Luganske oblasti“. Ustanici DNR i LNR se u priručniku nazivaju „grupom plaćenika“ i „naoružane bande“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Deca Donbasa stradala od granatiranja ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
RUSIJA
Od malena uče da mrze Rusiju: Kakvu to istoriju predaju ukrajinskoj deci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala