- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovacije Putinu na Paradi /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićProslava Parade pobede u Moskvi
Proslava Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Svečana vojna parada u Moskvi je završena. Ruski vojnici su napustili Crveni trg uz marš „Oproštaj Slovenke“, a predsednik Rusije Vladimir Putin ispraćen je aplauzima i burnim ovacijama. Uzvratio je osmehom i otpozdravio mahanjem. Publika je skandirala njegovo ime, kao i „Rusija, Rusija“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U Paradi je učestvovalo 11.000 vojnika i 131 jedinica savremenog naoružanja, a mehanizovanu kolonu tradicionalno je predvodio legendarni tenk T-34-85.
U čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu bilo je predviđeno da Crveni trg simbolično preleti i 77 aviona i helikoptera, ali je vazdušni deo parade otkazan zbog loših vremenskih prilika.
© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaProslava Dana pobede u Moskvi – tenk T-34-85
Proslava Dana pobede u Moskvi – tenk T-34-85 - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Proslava Dana pobede u Moskvi – tenk T-34-85
Paradu je tradicionalno primio ministar odbrane Sergej Šojgu, a paradom je komandovao komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. Oni su ispred trupa prošli u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“.
Na oklopnim transporterima „Rakuška“ prošla je i paradna jedinica učesnika vojne specijalne operacije u Ukrajini. Putin je u svom govoru precizirao da je reč o jedinici koja je stigla iz Donbasa, iz zone borbenih dejstava.
Obraćajući se vojnicima, Putin je istakao da se oni bore za svoj narod u Donbasu i za bezbednost svoje otadžbine.
Ruski predsednik je svojim govorom „razbio“ spekulacije zapadnih medija, koji su u svojim prognozama išli iz krajnosti u krajnost, od toga da će Putin na Dan pobede proglasiti kraj sukoba u Ukrajini do toga da će proglasiti rat Ukrajini i objaviti opštu mobilizaciju.
Međutim, Putin je, umesto toga, samo ukazao na činjenice i na pretnje koje stvara NATO na granicama Rusije, zbog čega je Rusija bila primorana da pruži preventivni otpor agresiji. To je, kako je rekao, bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVelika Parada pobede u Moskvi
Velika Parada pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Velika Parada pobede u Moskvi
On je istakao i herojstvo ruskog naroda kroz istoriju, ističući da je zemlja ponosna na nepokorenu generaciju pobednika, te da je njen dug da čuva sećanje na sve one koji su slomili nacizam.
Prvi put za Dan pobede predstavljen je raketni sistemi „Tornado-G" sa automatizovanim sistemom upravljanja, a Crvenim trgom i kasnije ulicama Moskve prošla je i druga najsavremenija vojna tehnika: protivvazdušni raketni sistemi S-400, „Tor M2“ i PVO sistemi „Buk M3“, kao i operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M“.
Publika je imala prilike da vidi i tenkovi nove generacije T-14 „Armata“ i T-90M „Proriv“, borbena vozila pešadije BMP-2 „Berežok“, BMP-3 i novu generaciju „Kurganec 25“, kao i savremena oklopna vozila „Tajfun K“ i „Tajfun VDV“. Posebna poslastica bili su i „Tigar M“ sa borbenim modulom „Arbalet“ i jedinstveni autonomni strateški lansirni raketni sistemi RS-24 „Jars“ koji čine deo nuklearnih snaga Rusije. Glavnim moskovskim trgom prošao je i borbeni višenamenski robotski sistem „Uran 9“ i druga vojna tehnika.
Ipak, glavne zvezde najvećeg ruskog nacionalnog praznika – Dana pobede su veterani iz Drugog svetskog rata, kojima se ukazuje posebna počast. Ove godine je 590 ratnih veterana pratilo vojnu paradu na Crvenom trgu. O njima su brinuli organizatori, ali i lekari, dok su im Moskovljani tradicionalno poklanjali crvene karanfile.
© Sputnik / Olivera IkodinovićProslava Parade pobede u Moskvi
Proslava Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Proslava Parade pobede u Moskvi
Moskva ove godine nije pozivala strane lidere na Paradu pobede u Moskvi, s obzirom da je praksa da se oni pozivaju samo na jubileje.
Vojnu paradu pratilo je skoro 1.300 akreditovanih novinara iz celog sveta, dok je ruski Prvi kanal uživo prenosio dešavanja sa Crvenog trga.
Da bi gledaoci kraj malih ekrana mogli da detaljno vide svaku kolonu, svako vojno vozilo, pa čak i svaku gusenicu, ekipa te televizijske kuće se nedeljama za to pripremala, a rasporedila je kamere i mikrofone gotovo svuda – čak 40 kamera postavljeno je samo na glavnom moskovskom trgu. Specijalne kamere su bile instalirane i u vojnu tehniku i u točkove, pa čak i u kaldrmu Crvenog trga.
Takođe, mere bezbednosti su značajno pojačane ne samo u Moskvi, već i u drugim gradovima.
Dan pobede nad fašizmom tradicionalno se slavi širom Rusije, dok se parade održavaju u 28 ruskih gradova i na njima učestvuje oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 aviona i helikoptera.
Samo u Moskvi biće održano više od 100 manifestacija posvećenih 77. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, a pored vojne parade, jedan od glavnih događaja je akcija Besmrtni puk, na kojoj Rusi nose fotografije svojih predaka koji su stradali u tom ratu.
U Drugom svetskom ratu SSSR je podneo ogromnu žrtvu i izgubio 27 miliona ljudi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na vojnoj paradi u čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Ceo Putinov govor sa Parade pobede: Sve poruke ruskog predsednika /video/
Medalje veterana Velikog otadžbinskog rata - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Parada pobede bez crvenoarmejca koji je oslobađao Jugoslaviju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala