- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova era: Preti li raspad Velike Britanije

© AP Photo / Peter MorrisonLiderka Šin Fejna Meri Lu Mekdonald i potpredsednica Mišel O Nil slave pobedu na izborima u Severnoj Irskoj
Liderka Šin Fejna Meri Lu Mekdonald i potpredsednica Mišel O Nil slave pobedu na izborima u Severnoj Irskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Irska nacionalistička partija Šin Fejn, koja se zalaže za ujedinjenje sa Republikom Irskom, pozdravila je „novu eru“ za Severnu Irsku nakon što je prvi put osvojila najviše mesta u parlamentu. Da li pobeda partije koja u svom programu predviđa održavanje referenduma u narednih pet godina vodi ujedinjenju Iraca i raspadu Velike Britanije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Šin Fejn je na lokalnim izborima održanim u četvrtak osvojila 27 od 90 mesta u parlamentu, dok je Demokratska unionistička partija koja je dve decenije dominirala u Stormontu, zakonodavnom telu Severne Irske, osvojila 24 mesta.
Britanski mediji navode da sa ovakvim rezultatom Šin Fejn, prvi put od 1921. godine kada je Severna Irska osnovana kao država sa većinskim protestantskim stanovništvom, ima pravo da bira prvog ministra u Belfastu, odnosno da potpredsednica te stranke, Mišel O'Nil, postane premijerka Severne Irske.

„Nova era“ za Severnu Irsku

Prema rečima istoričara, prof. dr Aleksandra Rastovića, ovakav rezultat partije osnovane 1905. godine nije iznenađenje budući da je, kako kaže, Šin Fejn i 2003. godine osvojio najveći broj poslaničkih mesta na talasu duboko ukorenjene tradicije i želje za ujedinjenjem Iraca koja traje već stotinu godina.
„Treba imati na umu da je još krajem 19. veka započela ta borba za kulturnu autonomiju i ravnopravnost irskog jezika, koja je nakon čuvenog gušenja „Uskršnjeg ustanka” iz 1916. godine, „Krvavog Uskrsa” koji je rezultirao pogromom i smrću stotina hiljada ljudi, poprimila i oružanu komponentu. Šin Fejn se, podsetiću, praktično od 1938. godine, zajedno sa Irskom republikanskom armijom zalagao da se to ujedinjenje Severne i Republike Irske ne vrši na miran način, već oružjem i to je, manje-više, trajalo kroz čitav devetnaesti vek, negde do kraja 90-ih godina prošlog veka kada su Šin fejnovci odustali od nasilne borbe za ujedinjenje i priklonili se političkoj borbi“, objašnjava Rastović.
U tom smislu je, kako kaže, ovaj rezultat na izborima zapravo rezultat te tradicije, dok je sa druge strane posledica nekoherentnog odnosa koji Velika Britanija ima u međunarodnim odnosima.
„Velika Britanija se na domaćem terenu zalaže za jedno, dok na spoljnom planu pribegava duplim standardima. Britanija već decenijama podstiče separatističke pokrete širom Evrope i sveta, a sa druge strane sprečava svoje građane iz Severne Irske da se ujedine sa sunarodnicima u Republici Irskoj, što je jedan prirodan proces. Takva takva politika je, setimo se, između ostalog rezultirala i krizom na prostorima bivše Jugoslavije, pa možemo reći da je rezultat ovih izbora, na neki način, svojevrsna kazna Velikoj Britaniji odnosno britanskoj vladi koja desetinama godina sprovodi politiku duplih standarda“, ističe Rastović.

Veliki udarac za Veliku Britaniju

Činjenica da je Šin Fejn osvojio najviše poslaničkih mandata međutim ne znači da će sutra doći do ujedinjenja Severne i Republike Irske, napominje istoričar, jer je za tako nešto, pre svega, potreban referendum što je, smatra naš sagovornik, zakonski vrlo komplikovan proces. Takođe, dodaje Rastović, vlada u Londonu će učiniti sve da do ujedinjenja ne dođe i u tu svrhu će primeniti i političke i sve druge mere.
„Poznajući britansku politiku oni će uraditi sve da se rezultati ovih izbora ne odraze nepovoljno na Veliku Britaniju i da do tog čina ujeđinjenja nikada ne dođe jer bi to otvorilo put raspadu Velike Britanije. Međutim, činjenica je da će potpredsednica Šin Fejna Mišel O'Nil postati premijerka i da je ovakav ishod izbora u Severnoj Irskoj sasvim sigurno veliki udarac za Veliku Britaniju jer slične seratističke tendencije postoje i u ostalim delovima kraljevstva. Tu je, primera radi, Škotska i zahtevi za referendumom i odvajanjem Škotske od Velike Britanije, a određene zahteve imamo i u Velsu“, kaže Rastović.
Na pitanje kakva je partija Šin Fejn danas istoričar kaže da aktuelno rukovodstvo, koliko mu je poznato, nema direktne veze sa tim oružanim krilom Šin Fejna koje je gotovo 70 godina primenjivalo radikalne, oružane metode borbe za ujedinjenjem Iraca.
„Međutim, to ne znači da se u nekom trenutku, ukoliko stvari ne budu tekle onako kako su zamisli, neće prikloniti toj opciji koja je imala dugu tradiciju u istorijatu Šin Fejna kao političke stranke“, zaključuje Aleksandar Rastović za Sputnjik.
Britanski ministar pravde Dominik Rab saopštio je juče da je politička stabilnost Severne Irske u opasnosti sve dok se ne reše problemi sa protokolom koji reguliše trgovinu posle Bregzita između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala