- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napadnut ambasador Rusije u Poljskoj; Zaharova: Zapad ide putem reinkarnacije fašizma

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Varšavi
Ambasada Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je i gađan crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na Groblju sovjetskih vojnika u Varšavi.
Ambasador je došao na memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi u pratnji diplomata i supruge. Agresivno nastrojeni Poljaci i Ukrajinci, koji su se ranije okupili na groblju, blokirali su mu put uzvikujući uvrede.
Oni su počeli da polivaju ambasadora i ljude u njegovoj pratnji crvenom tečnošću. U blizini je došlo do nekoliko tuča. Nekoliko minuta kasnije, na licu mesta se pojavila policija koja je potisnula masu, a ambasador i njegova pratnja su napustili mesto napada.
Ambasador je kasnije izjavio da nije ozbiljnije povređen u incidentu.
Rusko diplomatsko predstavništvo na Dan pobede u Drugom svetskom ratu, kao i svake godine, nameravalo je da održi akciju „Besmrtni puk“ i položi vence na spomen-groblju sovjetskih vojnika i odgovarajući zahtev poslat je Gradskoj kući u Varšavi. Istovremeno, ruska ambasada je saopštila da poljsko Ministarstvo spoljnih poslova notom nije preporučilo diplomatskoj misiji održavanje ceremonije polaganja venaca i cveća, kao ni akcije „Besmrtni puk“.

Zaharova: Pristalice neonacizma u Poljskoj ponovo pokazale pravo lice

Komentarišući napad na ruskog ambasadora u Varšavi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su pristalice neonacizma ponovo pokazale svoje pravo lice i to ono krvavo, ali da se Rusija ne može zaplašiti.
Zaharova je dodala da uklanjanje spomenika herojima Drugog svetskog rata, skrnavljenje grobova, a sada i osujećivanje ceremonije polaganja cveća na dan koji je sveti za svakog normalnog čovkea pokazuju da je Zapad postavio sebi zadatak da reinkarnira fašizam.
„Kako sam već rekla, nećemo se uplašiti. Sigurno je strašno žiteljima Evrope kada vide sopstveni odraz u ogledalu“, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala