Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izložbe fotografija povodom Dana pobede u beogradskoj Galeriji „Progres“

© Sputnik / Vladimir Grebnev / Uđi u bazu fotografijaZastava Pobede na zgradi Rajhstaga u Berlinu
Zastava Pobede na zgradi Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Manifestacija „Nadomak Pobede“, povodom 77. Godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, počela je danas u galeriji „Progres“ u Beogradu. U okviru manifestacije biće prikazane tri izložbe fotografija i projekcije dokumentarnih filmova posvećene Drugom svetskom ratu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Manifestacija traje do 15. maja ove godine u galeriji „Progres“ koja se nalazi u Knez Mihajlovoj 27.
Manifestaciju organizuju Udruženje za očuvanje tradicije zanatstva i umetnosti „Nasleđe“ i crpsko odeljenje Međunarodnog javnog fonda „Jedinstva pravoslavnih naroda“, u saradni sa Koordinacionim Savetom ruskih sunarodnika u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ambasade Rusije u Republici Srbiji i u saradnji sa Ruskim centarom za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski Dom“.
U okviru nje biće održana izložba fotografija koja prikazuje istoriju ratnog teškog vremena u periodu 1941-45 godina. Objektivom fotoaparata su ovekovečeni artiljerci, mornari, partizani, medicinske sestre, strugari, pioniri… koji su branili otadžbinu. Retke fotografije prenose herojstvo, hrabrost i istrajnost – osobine koje su obeležile ratne godine.
Posetioci mogu videti i izložbu fotografija glavne arhive Moskve – retke kadrove koji su obeležili ratne godine iz perioda Drugog svetskog rata. Na izložbi će biti prikazani radovi Mihaila Trahmana, Jurija Koroljova, Aleksandra Ustinova, Borisa Ignatoviča, Sergeja Strunikova i drugih poznatih ratnih fotoreportera.
Takođe, gosti manifestacije mogu da se upoznaju sa istorijsko-dokumentarnom izložbom „Da se ne zaboravi!“. Narode Sovjetskog Saveza i Jugoslavije zadesila je slična sudbina, a arhivska dokumenta i fotografije svedoče o zločinima nacista i njihovih saučesnika nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata sa posebnim akcentom na narode Jugoslavije. Izložba je jedan od dokaza značaja izvojevane pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala