- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hvala dedi na pobedi: Besmrtni puk u beskrajnoj koloni na ulicama Moskve /foto, video/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaBesmrtni puk u Moskvi
Besmrtni puk u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Reka ljudi kreće se centralnim ulicama Moskve ka Crvenom trgu, noseći portrete svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu, a po prognozama organizatora ove godine broj učesnika može dostići cifru od milion ljudi.
Uprkos lošem vremenu, Moskovljani prelaze put dug oko sedam kilometara noseći portrete ratnih heroja i kličući: "Slava Rusiji, slava Belorusiji!" i "Hvala dedi za pobedu". Moskvom se prolama i pobedonosno: "Uraaa!".
Sa razglasa se čuje muzika, a pevaju se rodoljubive pesme - "Smugljanka", "Kaćuša" i druge.
Duž rute postavljeni su punktovi sa poljskim kuhinjama na kojima učesnici mogu da se okrepe. U velikim loncima kuva se kaša od heljde i deli se prolaznicima, a od volontera mogu da dobiju flaširanu vodu i po potrebi medicinsku pomoć.
U tradicionalnom maršu Moskovljani nose ruske i beloruske zastave, kao i Georgijevske lente, koje su simbol otpora i pobede nad nacizmom.
Na svakom koraku volonteri dele zastavice i druga slučna obeležja. Atmosfera je svečana, a mere bezbednosti su pojačane.
Mnogi nose i transparente sa velikim slovom "Z", simbolom ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, i natpisom: "Za naših".
Na ulice su izašli i stari i mladi, čak i deca, a u šetnji "Besmrtnog puka" tradicionalno učestvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, noseći portret svoga oca.
Šetnja „Besmrtnog puka“ posle trogodišnje pauze izazvane pandemijom virusa korona ponovo se održava u Rusiji na Dan pobede, a u glavnom gradu Rusije održava se preko 100 tematskih manifestacija, od koncerata do izložbi posvećenih Drugom svetskom ratu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala