Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador Rusije: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Zapad vrši neverovatne pritiske na Srbiju zato što se nije pridržala sankcijama protiv Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

"Mi to znamo i iz sopstvenih informacija, i od rukovodstva Srbije, i da su to potpuno realni, brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorsanje njenih interesa", rekao je Bocan-Harčeno u intervjuu za Politiku.
Naveo je da Rusiji takvo ponašanje deluje potpuno, kako je rekao, "divlje" i ocenio da su EU, NATO i SAD zbacili maske i ponovo pokazali svoju pravu politiku.
"Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi", rekao je Bocan-Harčenko.
Dodao je da Rusija visoko ceni principijelnu liniju koju Srbija čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija.
Govoreći o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je pitanje Donbasa povezao sa KiM, ruski ambasador je rekao da nije praksa Moskve da se komentarišu izjave predsednika i istakao da nema i ne može biti nikakve promene pozicije Rusije prema kosovskom pitanju.
"Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN", istakao je Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je sa ciljem da se pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama.
Na pitanje da li isključuje mogućnost da povezivanje pitanja Krima, Donbasa i KiM ipak može biti deo diplomatskog paketa, odnosno trgovine između Moskve i Vašingtona, Ambasador Rusije je odgovorio da to ne postoji ni u naznakama, da su dvostruki standradi očigledni, da Zapad nema argumente i da nikada nisu mogli da objasne svoj stav prema KiM, Krimu ili Donbasu.
"Mi ova pitanja takođe ne dovodimo u vezu, to su različiti konteksti i istorijske okolnosti, mada je Kosovo pružilo presedan. Samo ukazujemo da su, za razliku od Kosova, na Krimu i u Donbasu bili održani referendumi gde je iskazana volja naroda, što je poslužilo kao temelj za priznanje nezavisnosti i uklapa se u osnove međunarodnog prava", istakao je Bocan-Harčenko.
On je rekao da na KiM nije bilo referenduma.
"Štaviše, oružani sukob na Kosovu je bio završen pre gotovo deceniju i pregoovri su bili u toku, dok su žitelji Donbasa bili od 2014. stalno suočeni sa pretnjom fizičkog uništavanja", rekao je ruski ambasador, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala