- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Pekingu održan „Besmrtni puk“ /video, foto/

© Sputnik / Ivan Bulatov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici akcije "Besmrtni puk" u Pekingu
Učesnici akcije Besmrtni puk u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Oko 350 ljudi učestvovalo je u nedelju u Pekingu u tradicionalnoj akciji „Besmrtni puk“ na dan proslave 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Učesnici povorke, među kojima i kineski državljani, sa portretima ratnih heroja, šetali su se uz sovjetske pesme iz ratnih vremena.
Po završetku šetnje, učesnici „Besmrtnog puka“ su minutom ćutanja odali počast poginulim herojima.
„Činjenica da smo danas ovde svedoči o očuvanju istorijskog sećanja, u 21. veku je to posebno važno i svake godine sve važnije. Sećanje koje smo mi koji danas živimo dobili od naših očeva, deda, pradeda, treba pažljivo da predamo novim generacijama i zaveštamo im da predaju ovo sećanje dalje“, rekao je ambasador Rusije u Kini Andrej Denisov, obraćajući se učesnicima akcije.
Akcija je završena koncertom.
„Besmrtni puk“ počeo je da se održava u različitim gradovima Kine, uključujući Peking, od 2016. godine. Zbog epidemije kovida 2020. održan je onlajn. Prošle godine u akciji je učestvovalo oko 350 ljudi. Ranije je akcija održavana u gradskom parku Čaojang na istoku kineske prestonice, ali je od 2019. povorka premeštena na teritoriju Pekinške izložbe, koja je sagrađena uz pomoć sovjetskih stručnjaka sredinom pedesetih godina prošlog veka. Ove godine, zbog antikovidnih ograničenja u Pekingu, šetnja je prvi put održana na teritoriji ruske ambasade.
„Besmrtni puk“ je svenarodna akcija koja se održava u Rusiji i drugim zemljama radi ovekovečavanja sećanja na učesnike i žrtve Drugog svetskog rata. Prvi put je održan 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. postao je opšteruski.
Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
RUSIJA
Akcija „Besmrtni puk“ održana u Brazilu, Urugvaju i Argentini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala