- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Trijumvirat ruskih krstarećih raketa „Kalibar“, „Oniks“ i „H-35“ na delu /video/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaUdar raketama "kalibar" na terrorističesku grupu DAEŠ u Siriji
Udar raketama kalibar na terrorističesku grupu DAEŠ u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
U izveštajima Ministarstva odbrane Rusije se u proteklih nekoliko dana često spominju rakete „Kalibar“, „Oniks“ i „H-35“ koje se primenjuju u specijalnoj vojnoj operacije Rusije u Ukrajini. Na društvenim mrežama se pojavio i izraz „kalibracija“, odnosno garantovano uništavanje neprijateljskih objekata, čak i onih koji su maskirani i zaštićeni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Raketa „Kalibar“ leti u dijapazonu brzina koje mogu biti od podzvučnih do brzina koje su tri puta veće od brzine zvuka. Pritom je ista preciznost gađanja na udaljenosti od 300 kilometara i od 2.500 kilometara. Let rakete je na nadmorskoj visini od 50 do 150 metara, a kada stigne do cilja nadmorska visina opada do dvadeset metara i njen udar se nikako ne može sprečiti.
Visokoprecizna hipersonična raketa 3M55 „Oniks“ je najbolja na svetu raketa te klase.
To je protivbrodska raketa, a jednom raketom se može uništiti svaki nosač aviona na udaljenosti od 600 kilometara.
„Oniks“ je osnovna raketa mobilnog kompleksa „Bastion“. Rusija se njime može dičiti jer ni u jednoj zemlji na svetu nema sličnih obalskih raketnih sistema. Ruske rakete „Oniks“ efikasno gađaju i kopnene i morske ciljeve.
Odmah nakon početka specijalne vojne operacije kompleksi „Bastion“ su počeli da napadaju strateški važne centre Oružanih snaga Ukrajine. Raketa leti do cilja brzinom koja je dva i po puta veća od zvučne i precizno pogađa objekat koji joj je naveden.
Obalski raketni kompleksi „Bastion“ odlično dopunjuju najnovije komplekse „Bal“. Lanseri su opremljeni protivbrodskom raketom „H-35U“ koja ima domet od 260 kilometara. Prošle godine, kako navode ruski mediji, kompleks je dobio novu raketu koja omogućava gađanje ciljeva na udaljenosti do 500 kilometara.
Raketa leti ka cilju brzinom koja premašuje brzinu zvuka za dva i po puta i precizno pogađa cilj.
Kako je primećeno tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rakete „H-35“, kao i „Oniks“, odlično pogađaju kopnene ciljeve. Osim toga „H-35“ se mogu primenjivati sa kopnenih kompleksa, helikoptera i aviona.
Izuzetno mala visina putanje leta „H-35“, male dimenzije i poseban algoritam navođenja na cilj obezbeđuju njenu neprimetnost. Upotrebom glave za samonavođenje se omogućava da raketa bude manje vidljiva i teško je mogu presresti PVO sistemi.
V specoperacii na Ukraine zadeйstvovan triumvirat krыlatыh raket - "Kalibr", "Oniks" i H-35 — Rossiйskaя gazeta (rg.ru)
Ispaljivanje raketa kalibar na terorističke ciljeve u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
„Kalibri“ uništili ukrajinsko skladište naoružanja i municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala