- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije pozvao verni narod na današnju litiju u Podgorici

© Foto : YouTube/Radio SvetigoraMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozvao je verni narod da učestvuje u proslavi Markovdana i slave Podgorice i da u što većem broju dođu na današnju litiju koja se organizujem tim povodom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Očekujem od svih vas i od svih onih koji budu mogli da učestvuju u ovoj velikoj svenarodnoj svečanosti koja nas uvodi u proslavu Svetoga Vasilija Ostroškog, kada će nam u posetu doći patrijarh srpski Porfirije. On će tada u Ostrogu služiti patrijarašku liturgiju, a onda ćemo svi zajedno na Svetovasilijevsku litiju u gradu Nikšiću“, poručio je mitropolit.
Mitropolit je to rekao na svečanoj akademiji „Golgota i Vaskrs Podgorice“, održanoj sinoć u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.
On je ukazao na manjkavosti zvanične istorije i određenih krugova koji diktiraju ono što se vremenom pokazalo kao ignorantski stav prema žrtvama bombardovanja, akcentujući da uprkos tome, Crkva nikada ne zaboravlja.
„Ova stradanja je zvanična istorija zaobišla i te žrtve su zaobiđene, međutim, Crkva pamti i ističe sve nevine žrtve i Crkva ih nikada nije zaboravila“, naveo je vladika, preneo je Dan.
Akademija je održana kao deo niza svečanosti u okviru dana Svetog apostola i jevanđeliste Marka - zaštitnika Podgorice koji se proslavlja danas.
„Markovdansko slavlje je trenutak i takav dan kad trebamo da se setimo svih naših velikih predaka, ktitora, velikih ličnosti, ali i žrtava, naročito onih koji su postradali za veru i otačastvo“, rekako je Mitropolit i poručio:
„Ako ima grada koji je stradalni grad u 20. veku to je Podgorica. Bombardovana je u dva navrata. U Prvom svetskom ratu, dok je u Drugom svetskom ratu bombardovana od nacista i saveznika gde je postradao najveći broj građana Podgorice i pravoslavnih vernika“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala