- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kusturica dočekao Petra Božovića na Mećavniku

© Tanjug / RADE PRELICPetar Božović i Emir Kusturica
Petar Božović i Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Osnivač „Kustendorfa“, reditelj Emir Kusturica, dočekao je danas u Drvengradu glumca Petra Božovića, ovogodišnjeg dobitnika festivalskog priznanja „Drvo života“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kusturica je Božovića dočekao rečima dobrodošlice na drvengradskom Trgu Nikole Tesle, gde je glumac počašćen tradicionalno pogačom, solju i rakijom.
Na opasku Božovića da je do Kusturice teško doći i da to pokušava čitav život, reditelj mu je odgovorio da ni Orson Vels da je živ ne bi bio ovako dočekan.
„Da vam objasnim, Orson Vels je igrao epizodnu ulogu u mom filmu“, rekao je Božović, podsetivši na film „Tajna Nikole Tesle“ (1980), u kome je on igrao čuvenog srpskog izumitelja, a uticajni američki reditelj bankara Džona P. Morgana.
„Suvišno je govoriti da sam počastvovan ovom nagradom koju nisam očekivao, zaista“, rekao je potom Božović novinarima.
Glumac je istakao Kusturicinu objektivnost pri odlučivanju da baš njemu pripadne „Drvo života“.
„To je objektivnost koja je lišena svake pristrasnosti, jer morate shvatiti da ja nikada nisam ni u jednom njegovom filmu igrao“, podsetio je Božović na šta je Kusturica dobacio: „To ne znači da nećeš“.
Glumac je rekao da je nagradu „Kustendorfa“ shvatio kao znak da mu, kako je rekao, još nije vreme da odloži „oružije svijetlo“.
„Nadam se da ću do kraja ovozemaljskog života služiti onome najsvetijem čemu sam posvetio život i do koga mi je sve više i više stalo. Znači nema penzije“, rekao je emotivno glumac.
Prisetio se izjave francuskog glumca Alen Delona da je glumcima najteže kada prestanu da rade, te dodao da se nada da sa ostvarenjem „Drvo života“ on neće prestati.
U razgovoru s novinarima Božović je rekao i da mu je bitno da se poveća budžet za kulturu i da vapi da bude izgrađena nova zgrada za operu i balet u Beogradu.
„Narodno pozorište je pozorištance. To je knjaz pravio prodajući svinje Austro-ugarima. Sad tu žive podstanari, jedni drugima na glavu, opera, balet, hor, orkestar...To je neizdrživo“, rekao je glumac, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala