- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Završena evakuacija civila iz „Azovstalja“, Kijev sutra sprema provokaciju s raketama „Točka U“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUništene zgrade u blizini fabrike "Azovstalj" u Marijupolju
Uništene zgrade u blizini fabrike Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Zahvaljujući merama Rusije bez presedana i uz učešće UN i Međunarodne organizacije Crvenog krsta završena je humanitarna operacija evakuacije civila iz „Azovstalja“– spasena je 51 osoba, od toga 11 dece, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Evakuacija je trajala od 5. maja, dodao je on.

Kijevski režim planira provokaciju na zapadu zemlje

Mizincev je na redovnom brifingu za novinare rekao da kijevski režim planira da sutra, 8. maja, raketama „Točka U“ izvede udare u Lavovskoj i Volinskoj oblasti s namerom da optuži ruske snage za neselektivne napade.
Kako je rekao, u zapadnim regionima Ukrajine kijevski režim je planirao da sutra kada se obeležava Dan sećanja i pomirenja (koji je ustanovljen umesto Dana pobede u Drugom svetskom ratu) izvede nove provokacije uz civilne žrtve kako bi za to optužili ruske snage, kao što je bio slučaj u Kramatorsku.
Mizincev je naveo da Kijev namerava da se o ovakvim i sličnim izrežiranim akcijama intenzivno piše u zapadnim medijima i na internetu.

Minirana brana, ugroženo 10 naselja

On je naveo i da su ukrajinske jedinice minirale branu akumulacionog jezera pri Kurahovskoj termoelektrani u DNR takođe s namerom da za to optuže rusku vojsku.
U slučaju realizacije takvog scenarija više od 10 naselja u kojima živi oko 7.000 ljudi moglo bi da bude potopljeno.
Zbog nedostatka vode došlo bi do havarije u termoelektrani a to bi izazvalo prekid u elektrosnabdevanju u većem delu DNR, kao i u Zaparoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, dodao je Mizincev.

Neonacisti na vozilima sa znakom „Z“ pucali i pljačkali

On je na brifingu rekao i da su ukrajinski neonacisti u naseljima Seversk i Serebrjanka pucali na kuće i pljačkali vozeći oklopna vozila sa znakom „Z“i to sve pred kamerama ukrajinskih i stranih novinara.
„U sklopu provokacije pripadnici ekstremističkih bataljona preobučeni u rusku uniformu su na vozilima sa oznakom ‘Z’ pucali su na privatne kuće, otimali vredne stvari i automobile a u slučaju da su im građani pružili čak i najmanji mogući otpor bili su izloženi nasilju“, rekao je Mizincev.
Te izrežirane scene snimali su ukrajinski i strani novinari, a snimci će biti objavljeni nakon što ruske snage oslobode ta mesta s ciljem diskreditacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala