- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od „Topolja“ do „Sarmata“: Roskosmos prvi put predstavio svoj vojni program /video/

© Fotohost Kongressa molodыh učёnыh / Uđi u bazu fotografijaRoskosmos
Roskosmos - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Ruska državna korporacija Roskosmos objavila je uoči Dana Pobede – 9. maja video-klip u kojem prvi put otvoreno prikazuje svoj odbrambeni program, koji obuhvata proizvodnju inerkotinentalnih raketa i raketnih sistema, poput „Sarmata“, „Topolja“ i „Iskandera“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Roskosmos je poznat po lansiranju raketa-nosača „Sojuz“ i Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali se, istorijski gledano, prvo u Sovjetskom Savezu, a potom u Ruskoj Federaciji, civilni segment raketno-kosmičkog sektora Roskosmosa razvijao u čvrstoj vezi s vojnim.
Prva uspešno testirana međukontinentalna balistička raketa na svetu R-7, čuvena „sedmica“, postala je osnova i za prvu raketu-nosač koja je otvorila put čovečanstva ka kosmičkoj eri – upravo na njoj su u svemir bili lansirani prvi satelit i prvi svemirski brod s posadom.
R-7 do danas predstavlja osnovu za rakete-nosače „Sojuz“, naravno, u modernizovanom vidu. Sva lansiranja s posadom izvode se upravo na raznim modifikacijama „Sojuza“.
Dvoipominutni video-snimak Roskosmosa, koji je predstavljen uoči Dana Pobede, naglašava vezu civilnog i odbrambenog sektora kompanije.
U prvom delu video-klipa predstavljen je civilni blok: kroz lansiranje ruskih i inostranih satelita u orbitu, kosmonautiku, kosmički turizam, izgradnju i korišćenje Međunarodne svemirske stanice, razvijanje i lansiranje međuplanetarnih stanica, usluge za daljinsko sondiranje Zemlje i diversifikaciju proizvodnje.
Drugi, vojni blok je predstavljen proizvodnjom interkontinentalnih balističkih raketa „Topolj-M“, „Jars“ i naprednog „Sarmata“, balističkih raketa za podmornice „Bulava" i „Sinjeva“, hipersoničnog raketnog kompleksa „Kinžal“, raketnih kompleksa „Iskander“, komunikacionih vojnih sistema, sistema za navigaciju i izviđanje, kao i brodskih lansirnih uređaja.

„Za ovakav Roskosmos još niste znali. Srećan Dan pobede!“, navodi se na kraju video-zapisa.

Vezu s praznikom naglašavaju kadrovi kosmonauta koji je raširio Zastavu Pobede tokom izlaska u otvoreni kosmos na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Rogozin: Roskosmos će proizvesti 46 „Sarmata“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala