Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kineski diplomata: Kina večno pamti zločin NATO bombardovanja ambasade

© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje 23. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine
Obeležavanje 23. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Povodom godišnjice NATO bombardovanja zgrade ambasade Kine u Beogradu 1999. godine, u kojem je poginulo troje kineskih državljana, otpravnik poslova ambasade Tien Išu je napisao da će taj zločin ostati u večnom pamćenju kineskog naroda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tien Išu je u autorskom tekstu za današnju „Politiku“ naveo da Kina nikada nije zaboravila da je u to vreme NATO 78 dana brutalno bombardovao Saveznu Republiku Jugoslaviju, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem hiljada nevinih civila.
„Tokom protekle 23 godine, prolivena krv i suze kineskog i srpskog naroda akumulirale su se u našu zajedničku želju da štitimo nacionalni suverenitet i sačuvamo mir i bezbednost“, naveo je on.
Kineski diplomata je upozorio da se čovečanstvo suočava sa neviđenim bezbednosnim izazovima i da neke države oživljavaju hladnoratovsku politiku.
On je podsetio na „Inicijativu za globalnu bezbednost“ kineskog predsednika Si Đipinga u šest tačaka, koja se zasniva na principu nedeljive bezbednosti, posvećenosti mirnom rešavanju sporova, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i principima Povelje UN.
„Novi Hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi. NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu stabilizator mira, a ne ventilator konflikta“, napisao je otpravnik poslova kineske ambasade u Srbiji.
On se založio za rešavanje problema izbegavanjem podsticanja konfrontacija preko ideoloških podela i podrivanja međunarodnog poretka.
„Na tom putu, čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo. Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo između naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja“, naveo je kineski diplomata.
On je naglasio da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima, produbi razvojne strategije na korist naroda dveju zemalja i radi promovisanja održive bezbednosti i održivog razvoja, preneo je Tanjug.
Obeležavanje 23. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
SRBIJA
Obeležena godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala