Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zukorlić sahranjen u Altun alem džamiji u Novom Pazaru

© Tanjug / ZORAN ZESTICMuamer Zukorlić
Muamer Zukorlić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Osnivač i lider Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić sahranjen je danas u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, nakon ekshumacije u njegovom rodnom selu Orlje, kod Tutina, i obdukcije zbog sumnje porodice da je smrt usledila trovanjem.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U prisustvu velikog broja ljudi, sahrani u Altun alem džamiji prisustvovao je veliki broj ljudi, a govorili su muftijin sin i aktuelni predsednik partije Usame Zukorlić i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.
Altun alem džamija (džamija od zlata i dragog kamenja) nalazi se u središtu novopazarske stare čaršije i jedan je od bisera islamskog grditeljstva i arhitekture.
U 16. veku ju je sagradio Muslihedin Abdul Gani, poznat kao Mujezin hodža al Medini. Bio je vrlo učen i obrazovan, o čemu svedoči i njegovo zvanje Mevlana koje su mogli da nose samo istaknuti islamski učenjaci i filozofi.
Nije poznato koje godine je džamija izgrađena, ali se, na osnovu zapisa, može zaključiti da je to bilo u periodu od 1516-1528, prenosi Tanjug.
Minaret Altun alem džamije jedan je od najlepših u osmanskoj arhitekturi, kakvih nema na Balkanu. Njoj ravne mogu se naći samo u Istanbulu, Jedrenu i Bursi, dok na nju podseća Taš han (Kameni han) u Skoplju.
Za džamiju se vezuje legenda o lepoj devojci Altuni, po kojoj je dobila ime. Zbog njene lepote i bogatstva niko se nije usudio da je zaprosi, jer je ona bila rođena za carske saraje, a ne za Novi Pazar.
Svoje bogatstvo je lepa Altuna pred smrt dala za izgradnju džamije koja će nositi njeno ime.
Altun Alem džamija je i danas simbol islamske kulture, identiteta i tradicije. Pod zaštitom je države od 1979. godine.
Usame Zukorlić, Stranka pravde i pomirenja - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SRBIJA
Usame Zukorlić predao tužilaštvu krivičnu prijavu i nalaze o smrti svog oca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala