Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija će biti pod velikim pritiskom Zapada zbog Kosova i to postaje nesnosno /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima i rekao da će Srbija biti pod velikim pritiskom Zapada da brzo prizna nezavisnost Kosova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je objasnio da se situacija u kojoj se Srbija nalazi po pitanju Kosova i Metohije promenila.

„Naša situacija je promenjena, promenjena na lošije i posle izjava predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, ne zato što je on imao posebnu nameru da našteti Srbiji, već zato što je kosovsko-metohijsko pitanje na drugačiji način postavio, u zaštitu ruskih interesa“, kazao je Vučić.

Međunarodni sud pravde u Hagu je, naveo je predsednik, iskoristio propust tadašnjih vlasti Rrepublike Srbije u formulisanju pitanja.
„Pitanje je trebalo postaviti: „Da li je jednostranim proglašenjem nezavisnisti Kosovo formirano kao nezavisna država?“, rekao je predsednik i dodao da bi tada odgovor svakako bio negativan.
„Pod dva, Međunarodni sud pravde nije ustanovio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, već da nije protivno međunarodnom pravu“, naveo je predsednik.
Dakle, istakao je predsednik, sami smo doprineli svojoj propasti, svom problemu.
„Danas se događa to da, šta god govorili na Zapadu, oni znaju da ta tvrdnja o pravno-političkom presedanu koji je napravljen te 2010, godine nije naivna. Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan. I bez obzira što će na Zapadu reći da nije isto, i mi ćemo reći da nije isto, Putin je rekao da je na Krimu sproveden referendum, isto to i u DNR i LNR, možda i u Hersonu. Oni kažu da su na KiM sprečavali genocid i humanitarnu katastrofu, i Putin kaže da on to isto sada radi u DNR i LNR", dodao je.

„Sada mi dolazimo u najveći problem, zato što će ceo Zapad kako bi uskratio argument Putinu, tražiti od Srbije da brzo prizna Kosovo, kako bi pokazali Putinu da to nije slučaj. Jer ako se to desi, onda više nema pravnog presedana. Zato ćemo se nalaziti pod najvećim pritiscima sada, kako bi rekli da Kosovo nije isto što se dešava u Ukrajini", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su mu svi evropski lideri koji su pričali sa Putinom rekli da je ruski predsednik insistirao na pitanju Kosova.
"Svi evropski lideri su mi rekli da im je Putin insistirao na pitanju Kosova u njihovim razgovorima. To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, ali mi ćemo biti pod velikim pritiskom da Putin ne bi koristio argumentaciju Kosovo. I to postaje nesnosno", naveo je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
SRBIJA
Vučić: Naša je želja da budemo jedina ne-NATO zemlja u regionu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala