Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ako prekrše Vašingtonski sporazum krećemo u ubrzani rad na povlačenju priznanja Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija odgovoriti jakom diplomatskom ofanzivom ukoliko Priština prekrši Vašingtonski sporazum.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tu je i pitanje ulaska Kosova u međunarodne institucije. Nemačka je podržala njihovo nastojanje za ulazak u Savet Evrope, a oni su naš najvažniji partner. Mi ne možemo sebi da pucamo u nogu i govorimo o tome šta će biti. Mislim da treba postupiti racionalno, ali ćemo odgovoriti na to prvog dana sa zvaničnom potvrdom da su prekršili Vašingtonski sporazum“, konstatovao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo da u slučaju kršenja Vašingtonskog sporazuma „krećemo u dalji i ubrzani rad na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova“.
„Mi razumemo da to njih ne interesuje pošto imaju velike sile kao svoje zaštitnike. Oni su ih napravili, ljuljaju im kolevku, čak i kada se ovako bahato ponašaju. Naš odgovor će biti mnogo snažniji i čuvaćemo svoju zemlju i ustav. Neće se ticati oružja ni saopštenja, već jake diplomatske ofanzive. Tiče se politike i diplomatije, ničega drugog“, rekao je Vučić.
Naša pozicija je, dodao je, nedovoljno snažna i jaka jer smo usamljeni u ovoj areni i podeli sveta, gde želimo da budemo deo EU, a nemamo kome da kažemo ništa po pitanju KiM jer su svi na drugoj strani.
On je ukazao i da nema više ni govora o Asocijaciji srpskih opština, jer Albanci kažu da ih to ne interesuje.
„Evropljani će reći da se sve učini, a na kraju razgovarate o sporednim stvarima koje se ne pominju u Briselskom sporazumu“, istakao je predsednik i ukazao da neće da razgovaraju o onome zbog čega je taj sporazum napravljen.
„To nije od juče, već mesecima, godinama“, rekao je Vučić, podsećajući da je Hašim Tači potpisao obavezu prema NATO da se KBS neće pojavljivati na severu Kosova, bez saglasnosti četiri gradonačelnika i NATO-a.
A oni su, kako je naveo, i juče bili Severnoj Mitrovici, što pokazuju snimci, iako nemaju šta da traže i nemaju pravo na to.
„Oni ulaze u Severnu Mitrovicu samo da bi provocirali građane, a NATO to toleriše, ulaze da bi provocirali i da bi izavali srpsku reakciju i optužili Srbe“, rekao je Vučić.
On je odbacio opužbe Prištine o bazama u kopenoj zoni bezbednosti i da će Srbi da napadnu Kosovo, jer one, kako je rekao, tamo postoje 23 godine.
„Nema odgovora, svakodnevno provociraju, baš ih briga, ovi snimci su od juče”, rekao je Vučić pokazujući snimke iz Severne Mitrovice i dodao da se svaki incident i napad na pripadnike sprskog naroda, svako kršenje svih međunarodnih normi i sporazuma dokumentuje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala