- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Porfirije: Nema velikih dela bez podrške drugih

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Generalštab Vojske Srbije proslavio je danas slavu Đurđevdan, a u kapeli u kasarni „Banjica 2“ liturgiju je služio patrijarh Porfirije, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Patrijarh je u obraćanju poručio da su svi u crkvi jedan organizam i da je u zabludi svako ko misli da može da učini velika dela sam po sebi, nezavisno od podrške ostalih, podrške braće i sestara, bez molitvene podrške, prenosi Tanjug.
„Onda kada delimo, kada dajemo, kada živimo za druge, zasigurno mnogostruko više blagodaću Božjom dobijamo“, rekao je Porfrije.
On je podsetio i da je Sveti Georgije bio vojskovođa, vojvoda u vojsci cara Dioklecijana, koja je odbacila Hrista, ali da je on „noseći Hrista u svom srcu odbio počasti i slavu i opredelio se za Hrista“.
„Sveti Georgije je izabrao Hrista, izabrao smrt, on je izabrao mudrost Hristovu koja je ludost za logiku i za mudrost ovog sveta“, ukazao je Porfirije.
On je naveo da je isto to učinio i Sveti knez Lazar rekavši da je „zemaljsko je zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka“ i „time ono što je utemeljio Sveti Sava kao naš identitet projavio u praksi: identitet istine, pravde, mira, ljubavi, večnosti, večnog života Hristovog, što nije sve misaona i apstraktna imenica u budućem veku“.
Srpski patrijarh je istakao i da je to realnost i vrednost kojom treba da živimo ovde i sada i da „nezavisno od toga koliko smo slabi i nemoćni, važno je da u nama postoji odluka i opredeljenje za tu Hristovu istinu“.
Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, poželeo je dobrodošlicu gostima i čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije.
Slavskom sabranju prisustvovali su članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba, kao i mnogobrojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije.
Generalštab Vojske Srbije svoju slavu, Đurđevdan, proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala