- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ne u NATO“: Švedska vladajuća partija podeljena u vezi sa ulaskom u Alijansu

© AP Photo / Sameer NajafizadaŠvedska vojska
Švedska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Švedska vladajuća partija podeljena je po pitanju priključenja te zemlje NATO, pošto je ženska frakcija Socijaldemokrata zatražila da Švedska ostane vojno neutralna.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Anika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i predsednica federalnog borda ženske frakcije socijaldemokrata, rekla je listu „Svenska dagbladet“ da se ženska frakcija protivi ulasku u NATO. Ta frakcija ima „dugu istoriju borbe za pitanja u vezi sa mirom, razoružanjem, detantom i neulaskom u vojne alijanse.

„Federalni bord je odlučio da ostane pri stavu donetom na kongresu, da Švedska treba da bude vojno neutralna i van NATO“, kazala je Strandhelova.

To je prvo ozbiljnije političko protivljenje predlogu da Švedska zatraži prijem u NATO i dolazi neposredno pred odluku te partije o bezbednosnoj politici države, koja bi trebalo da bude doneta 13. maja. Koaliciona vlada najavila je da će sličnu odluku doneti do 24. maja na zahtev švedskog ministarstva spoljnih poslova.
© Foto : Youtube/Sverigedemokraterna/PrintscreenAnika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i funkcionerka Socijaldemokrata
Anika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i funkcionerka Socijaldemokrata - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Anika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i funkcionerka Socijaldemokrata
Džimi Akeson, lider Švedskih demokrata, druge po veličini opozicione partije u švedskom parlamentu Riksdagu, nedavno je takođe izjavio da će ova desničarska partija podržati ulazak u NATO, ukoliko susedna Finska podnese zahtev za članstvo. Akeson je dugo zagovarao stav o švedskoj vojnoj neutralnosti, kao i većina Šveđana, ali se taj stav tokom krize u Ukrajini promenio, piše RT.
Istraživanje koje je prošlog meseca sprovela agencija Novus pokazuje da se 51 odsto Šveđana zalaže za ulazak u NATO, što je prvi put da se većina građana te zemlje zalaže za prestanak vojne neutralnosti.
Švedska je već dva veka vojno neutralna zemlja i nije učestvovala u ratu još od 1814. godine.
Generalni sekreta NATO Jens Stoltenberg obećao je da će zahtev Švedske i Finske za pristupanje Alijansi biti razmatran po ubrzanoj proceduri.
Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je ranije da neće biti potreban referendum za ulazak u NATO, ukoliko Riksdag odobri prijavu za članstvo.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Medvedev: Moguće je da će NATO „dovući nuklearno oružje“ na teritoriju novih članica Alijanse
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
REGION
Milanović: Ko u Saboru ne blokira ulazak Finske i Švedske u NATO je izdajnik
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Rusija: Ulazak Švedske i Finske u NATO će radikalno promeniti vojnu situaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala