- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Italijanski napad na veto: Novi potez EU vodio bi u represiju, velike podele i gaženje demokratije

© AP Photo / Dominic LipinskiČovek obučen kao grobar nosi venac za zastavom Evropske unije u Londonu uoči "bregzita".
Čovek obučen kao grobar nosi venac za zastavom Evropske unije u Londonu uoči bregzita. - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Zemlje Evropske unije nikako da se dogovore o novom paketu sankcija Rusiji, jer pojedine države ne pristaju da ostanu bez nafte. Premijer Italije Mario Dragi poziva da se njima ukine pravo veta, da bi se lakše odlučivalo. To je slika novih podela u EU, jedinstva koje ne postoji, i najava represije pri donošenju odluka, što je opasnost po demokratiju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovako predlog italijanskog premijera za Sputnjik komentariše Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu i dodaje da njime nije iznenađen.
Kako je najavljeno, šesti paket sankcija protiv Rusije trebalo bi da obuhvati isključenje velikih ruskih banaka iz međunarodnog sistema SVIFT, zabranu emitovanja tri ruska televizijska kanala u Evropskoj uniji, personalne sankcije protiv ruskih zvaničnika, kao i postupnu zabranu uvoza ruske nafte.

Razdor zbog ruske nafte

Poslednja tačka unela je razdor, jer su pojedine zemlje svesne da će, ukoliko ostanu bez nafte iz Rusije, imati ozbiljne probleme, a predlog italijanskog premijera do kraja je ogolio, ne samo nejedinstvo Unije.
Dragi je pozvao se da pojednostavi donošenje odluka i ojačaju ekonomske integracije. On je u parlamentu rekao da EU treba da prihvati „pragmatični federalizam“ u različitim oblastima koja uključuju odbranu, spoljnu politiku i ekonomsku podelu tereta „s obzirom na krizu koja dolazi s istoka“.
Dragi faktički poziva EU da odustane od uobičajenog sistema donošenja odluka koje bi bile prihvaćene samo jednoglasno odlukom članica. On je zapravo pozvao da se zemljama koje nisu za nove sankcije Rusiji oduzme pravo veta, odnosno glas.
© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Italije Mario Dragi
Premijer Italije Mario Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Premijer Italije Mario Dragi
Janković predlog naziva korakom dalje od jedinstva Unije koje odavno ne postoji po mnogim pitanjima spoljne politike, unutrašnjeg odnosa prema migracijama, a delimično i prema ekonomskoj politici. Odnosi sa Rusijom i njena specijalna operacija u Ukrajini dodatno su produbili podele.
„Ovo što sada predlaže Mario Dragi, ali i ne samo on, u suštini prihvataju najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, narodnjaci, socijalisti, liberali, mada odluka još nije doneta. Sve to govori o tome da se ide ka dodatnom uniformisanju unutar EU, ka još manjoj demokratizaciji. Unija je iznutra kritikovana zbog pomanjkanja demokratije, a sad, ako se usvoji ovakav predlog, ona će biti još manje demokratska“, kaže Janković i dodaje da to istovremeno znači da će i državljani pojedinih članica imati još manje mogućnosti da utiču na politiku koja se određuje u Briselu.

Oštar otpor Mađarske

Iako će Mađarska i Slovačka, koja je gotovo u potpunosti ovisna o ruskoj nafti, verovatno moći da nastave da je kupuju do kraja 2023. godine, premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je uvođenje embarga na uvoz neprihvatljiv za njegovu zemlju. Zabrani se, manje glasno, protive i Češka i Bugarska.
Komentarišući oštar otpor Mađarske prema politici Unije od početka sukoba u Ukrajini, odnosno Orbanovu optužbu za pretnju jedinstvu EU zbog planiranog embarga na rusku naftu, Janković kaže da je mađarski predsednik ojačao nakon nedavnih izbora i da radi upravo ono što je obećao biračima - ne prihvata ultimatume koji dolaze iz Brisela.
© AP Photo / Rosneft press serviceRuska bušilica nafte na Arktiku
Ruska bušilica nafte na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Ruska bušilica nafte na Arktiku
„Kada otporu Češke i Slovačke dodamo i Mađarsku, teško je reći da u nekoj zemlji postoji apsolutna jednoobraznost i jednoglasnost vladajućih elita po krupnim spoljnopolitičkim pitanjima ili po svim spoljnopolitičkim pitanjima, pa i unutrašnjim. Ove tri zemlje verovatno imaju podršku i dela elita u drugim zemljama članicama, možda i u samoj Nemačkoj, ali podršku koja ne sme javno da se izrazi“, kaže Janković.

Potpuno ukidanje demokratije

Upitan, koliko je realno očekivati da predlog premijera Italije bude prihvaćen, Janković kaže da je to teško reći, ali kaže da će nezadovoljstvo unutar Unije samo rasti, jer se sa koronom, ali i pre nje, pokazalo da se vlasti unutar članica sve više ponašaju represivno.
„Sve teže se čuje volja, glas naroda, ali će ta volja i glas, bez obzira na represalije, bez obzira na pritisak vlasti, pa i preko policije, biti sve očigledniji i sve glasniji. Videćemo u šta će se ovo izroditi. Ili će doći do ozbiljnih reformi u smislu preoblikovanja EU u nešto drugo, u slabljenje centralizacije ili će demokratija biti u suštini potpuno ukinuta, a formalno će, naravno, nastaviti da postoji, ali će se pokazati da, ako se nastavi ovim putem, da izbori ne menjaju ništa“.
Iz Evropske unije još nema komentara na predlog koji je izneo Mario Dragi. Visoki predstavnik za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj predložio je da se rešavanje pitanja o embargu na uvoz nafte iz Rusije prenese na ministre inostranih poslova zemalja EU, ukoliko ambasadori članica ne uspeju da pronađu rešenje.
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Orban optužio Evropsku komisiju za pretnju jedinstvu EU zbog planiranog embarga na rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala