- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU i dalje bez saglasnosti o šestom paketu sankcija protiv Rusije

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj predložio je da se rešavanje pitanja o embargu na uvoz nafte iz Rusije prenese na ministre inostranih poslova zemalja EU, ukoliko ambasadori članica EU ne uspeju da pronađu rešenje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Stalni predstavnici rade i nastavljaju da rade da bi postigli sporazum na tehničkom nivou, ali ako se to ne dogodi, sledeće sedmice, posle Dana Evrope (9. maj) moraću da sazovem sastanak šefova diplomatije kako bismo znali šta se događa“, rekao je Borelj na konferenciji u Firenci.
Istovremeno, portparol Evropske komisije Erok Mamer je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da se diskusija unutar Evropske unije o šestom paketu sankcija protiv Rusije nastavlja, a da je Evropska komisija uverena da će biti postignuta saglasnost o novim merama.
„Kao što smo više puta rekli, cilj sankcija je da se nanese maksimalna šteta Kremlju, a da posledice po Evropsku uniju i ostatak sveta budu minimalne. Za to su neophodne diskusije koje se vode u ovom trenutku, ali mi smo uvereni da ćemo naći rešenje“, rekao je Mamer odgovarajući na pitanje o neslaganju Mađarske s novim paketom sankcija koji podrazumeva uvođenje postepenog embarga na kupovinu nafte iz Rusije.
Prošle sedmice šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je saopštila da će novi paket sankcija protiv Rusije obuhvatiti isključenje Sberbanke i drugih velikih ruskih banaka iz međunarodnog sistema SVIFT, zabranu emotivanja tri ruska televizijska kanala u Evropskoj uniji, postupnu zabranu uvoza ruske nafte, kao i personalne sankcije protiv ruskih zvaničnika.
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije neprihvatljivo za njegovu zemlju. On se, takođe, usprotivio uvođenju sankcija protiv ruskog patrijarha Kirila.
RUSIJA
Orban: Embargo EU na ruske energente jednak je atomskoj bombi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala