Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija već 71. dan na istoj poziciji

© AP Photo / Michael SohnAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Nemačkoj da je pozicija Srbije užasno teška i komplikovana i da su pristisci na našu zemlju veliki.
Na pitanje novinara da li će uskoro biti nekih zaokreta politike Beograda usled spoljnih pritisaka, Vučić kaže da o „zaokretima“ sluša mnogo godina, a u poslednjih 70 dana, gotovo svaki dan.

„Srbija se nalazi na evropskom putu i neće da se okreće nigde drugo. Srbija je vojno neutralna i biće vojno neutralna. A to što neki ljudi u Srbiji kao pitanje života ili smrti ocenjuju da li ćemo da kažemo jednu ili drugu reč nekoj drugoj državi nije strateško nego taktičko pitanje“, precizirao je srpski predsednik.

„Da li će onakvih ili ovakvih taktičkih stvari biti ne mora da znači, može da se dogodi, ali to je pitanje dnevnog nivoa reakcija“, dodaje on.
Kako je naveo, što se tiče našeg odnosa prema celoj situaciji u Ukrajini, Srbija je treći dan saopštila svoje strateške stavove.
„I koliko god oni bili teški i komplikovani za braniti pred svima koji vas teraju da budete deo čopora na bilo kojoj strani, evo 71. dan je Srbija na istoj poziciji“, istakao je on i dodao da je pozicija Srbije dodatno iskomplikovana izjavom Vladimira Putina (da su Donjeck i Lugansk postali nezavisne na osnovu presedana Medunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova).

Razgovori teški, ali zadovoljan interesovanjem Nemačke

Vučić je na kraju posete Berlinu rekao da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom.
Vučić je preneo da je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrajini, situacija na KiM.
„Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim interesovanjem Nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest“, objasnio je on.
Vučić je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto.
„To ne znači da će taj nivo biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti iznad sedam milijardi evra. Ode u nebesa Nemačka kao trgovinski partner, postaje neuporedivo značajnija. Preći će po prvi put 15 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom, ubedljivo je najznačajnija zemlja“, objasnio je on.
Vučić je kazao da neki delovi razgovora nisu bili jednostavni i laki, ali ne može uvek da se izabere lak put.
Preneo je da razgovore sa nemačkim partnerima završava danas u 12:30 u Beogradu susretom sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

Mnogo težak razgovor sa Kurtijem i Lajčakom

On je rekao da je sinoćna neformalna večera sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem bio veoma težak, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.
Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio “mnogo, mnogo težak”.
“Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo”, rekao je Vučić.
Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala