- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mali Teodor nesvakidašnjom veštinom podsetio na Ruskinju: „Niko ne može da zamisli šta radimo“ /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićTeniska loptica
Teniska loptica - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Desetogodišnji Teodor Davidov, teniser bugarskog porekla iz Denvera, igra anbidekstralni stil tenisa, odnosno koristi obe ruke i to isključivo za forhend udarac, a otac Kalin kaže da niko ne može da zamisli kako njegov sin trenira. Veštinu igranja samo forhenda ranije je mogla da se pohvali Ruskinja Evgenija Kulikovskaja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Internetom je počeo da kruži snimak koji oduševljava tenisku publiku. Mladi Teodor Davidov takmičio se u kategoriji do 12 godina na Adidas Uskršem Bovlu u San Dijegu i stigao do četvrtfinala isključivo udarajući forhendom sa obe ruke.
Umesto bekhenda, Teodor menja ruke usled poena da bi udario i levim i desnim moćnim forhendom. Takođe naizmenično servira svakom rukom, i čini se da sve to radi neprimetno.
Desetogodišnjak je dešnjak po prirodi, ali njegov otac Kalin koji mu je ujedno i trener idejni je tvorac Teovog ambidekstralnog stila igre i kaže da glavni razlog zbog kojeg je pozvao svog sina da koristi levu ruku nije imao nikakve veze sa teniskom strategijom.
„Kada je Teo trebalo da napuni osam godina, odlučio sam da će početi da igra levoruk, da bi pogodio njegovu desnu hemisferu mozga. On je previše ekstrovertan, previše vatren, malo previše neuravnotežen, pa sam samo želeo da utičem na desnu hemisferu njegovog mozga, koristeći levi deo njegovog tela“, rekao je Kalin za Gardijan u video pozivu.
„To je takođe vođeno filozofijom. Bavim se kineskom medicinom, stalno balansiramo jin i jang, radim balansirajući tretman sa svojim iglama. Volim jogu, aktivnost desne i leve nozdrve i sve to, tako da je ravnoteža između leve i desne hemisfere ključna“, objasnio je Kalin.
Dok je Kalin u početku svog sina upoznavao sa ambidekstralnim tenisom iz filozofskih razloga, Bugarin je ubrzo shvatio brojne strateške prednosti posedovanja dva forhenda na terenu.
Osim što je zbunio svoje protivnike menjanjem ruku, njegov otac kaže da Teodor ima i fizičku korist od igranja na ovaj način.
„Sada se opterećenje ravnomerno odvaja kada igra sa ambidekstralnim tenisom, 50% manje koristi zglobove, ramena i laktove, a čak i ako je povređen, može samo da pređe na drugu ruku i da ima kompletan trening ili trening“, kaže Kalin.
Možda se čini da je sve ovo složen način da se izbegnu udarci iz bekhenda, ali Kalin kaže da mladi teniser ima veoma dobar bekhend .
Kalin ima smele ambicije kada je u pitanju njegov sin, i predviđa scenario u kome Teo može da odigra kompletan meč igrajući isključivo levoruk.
„Dajem mu opcije. On će odlučiti kako će igrati jednog dana“, istakao je Kalin.
Mladi Teodor već sada naporrno radi kako bi imao ozbiljnu najpre juniorsku, a kasnije profesionalnu karijeru.
„Niko ne može da zamisli šta radimo, na terenu, van terena, u fitnesu. Nekoliko puta nedeljno radi olimpijsko dizanje, idemo na stazu i treniramo kao profesionalni sprinteri. To nije ono što vidite samo na terenu. Kod kuće imamo teretanu, on bi kao svaki dan radio kratke, eksplozivne treninge u teretani. To je samo neverovatna količina posla“, dodao je Kalin.
Ambidekstralni tenis je retkost na profesionalnoj turneji, sa vrlo malo primera . Ruskinja Evgenija Kulikovskaja bila je rangirana u prvih 100 ranih 2000-ih dok je igrala tenis sa dva forhenda, a Amerikanac Luk Džensen, koji je osvojio titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske 1993. u muškom dublu, dobio je nadimak Dual Hand Luke zbog svoje sposobnosti da odlično servira bilo kojom rukom.
„Mnogo ljudi, mnogo trenera, kažu da on neće imati brzinu da promeni reket tako brzo u budućnosti i da promeni hvat. Svako može da ima svoje mišljenje, ali to je daleko od stvarnosti“, tvrdi Kalin.
„Istina je da oni ne znaju kako on to konkretno radi, ali on ima način da to uradi u kojem zapravo ne mora da menja hvatove, njegovi zahvati su spremni sa obe strane za dva forhenda, tako da način na koji se menja hvata je čak brži nego da je imao običan forhend i bekhend“, pojasnio je otac talentovanog dečaka.
„Dakle, to uopšte neće biti obaveza. Ali čak i da jeste, on uvek ima bekhende na koje treba da ide ako treba“, objasnio je Kalin.
Kalin priznaje da je Teov levi forhend i dalje slabiji od desnog, zbog čega mnogi njegovi protivnici biraju da gađaju njegovo levo krilo. On veruje da će obe strane u dogledno vreme biti podjednako eksplozivne i da se Teo potpuno upustio u proces nakon što se u početku osećao obeshrabrenim porazima koje je doživljavao dok se prilagođavao novom pristupu.
„Rekao bih da je njegov levi forhend poput svakog 12-godišnjeg klinca koji je među 20 najboljih u SAD, ali njegov desni je verovatno najeksplozivniji desni forhend u juniorskom tenisu. Dakle, njegov desničar je malo izuzetan, njegov levičar je još uvek vrhunski, ali još uvek nije toliko izuzetan“, istakao je Kalin.
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SPORT
Kecmanović je bolji i od Nadala – a preti da prestigne i Alkarasa
Marko Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SPORT
Marko je odabrao Srbiju! /video/
Island - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SPORT
Bizaran nastavak hajke na Ruse – čak i iz „zemlje vatre i leda“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala