- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta piše u izveštaju Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti UN

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Republika Srpska u potpunosti je opredeljena za Dejtonski sporazum, što uključuje posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, navedeno je u 27. izveštaju Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de facto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda, dodaje se u izveštaju.
U prvom delu izveštaja Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava. Decentralizovana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Dejtonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa evropskim vrednostima, što pokazuju slični primeri širom Evrope. Izvor disfunkcionalnosti BiH nije Dejtonski sporazum, već nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane OHR. BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora, navodi se u izveštaju.
U delu dva, Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način. Republika Srpska dosledno i kategorički odbacuje svako pribegavanje nasilju, insistira na rešavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom.
U trećem delu ovog izveštaja govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH. Republika Srpska ostaje opredeljena za napredak BiH na putu evropskih integracija. Uz to, Republika Srpska nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj veri kako bi se našlo rešenje za aktuelnu političku krizu u BiH. Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi Republike Srpske, usmereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutrašnje politike i pokušaj da se reši politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR-a, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH", navodi se u ovom dokumentu, a prenosi RTRS.
Na kraju, zaključuje se da Republika Srpska veruje da BiH može uspeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Dejtonskog sporazuma.
Sastavni deo 27. izveštaja su i četiri aneksa koji su, zajedno sa tekstom izveštaja, dostupni na internet stranici Vlade Republike Srpske.
Naime, Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i sedmi izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbednosti, uputio predsednik Vlade Republike Srpske.
Dvadeset i sedmi izveštaj Republike Srpske Savetu bezbjednosti UN odnosi se na period oktobar 2021-maj 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izveštajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
REGION
Šmit u izveštaju SB UN: Vlasti RS rade na potkopavanju BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala