- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin obećao Benetu: Rusija će osigurati bezbedan izlazak civila iz „Azovstalja“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa izraelskim premijerom Naftali Benetom
Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa izraelskim premijerom Naftali Benetom - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja. Putin je napomenuo da je Rusija spremna da osigura bezbedan izlazak civila iz fabrike „Azovstalj“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako prenosi pres-služba, nastavljena je „temeljna razmena mišljenja“ o situaciji u Ukrajini.

„Posebna pažnja posvećena je humanitarnim aspektima, uključujući i onoj ostvarenoj u saradnji sa predstavnicima Ujedinjenih Nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – evakuaciji civila sa teritorije fabrike 'Azovstalj' koje drže militanti nacionalističkih formacija“, navodi se u saopštenju.

U Kremlju dodaju da su „ruske snage kao i ranije spremne da osiguraju bezbedan izlaz civila“.
„Što se tiče preostalih militanata u 'Azovstalju', kijevske vlasti su dužne da im izdaju naređenje da polože oružje“, navela je pres-služba.

O izjavi Lavrova u vezi sa Jevrejima i Hitlerom

Prema saopštenju kancelarija izraelskog premijera, Putin i Benet dotakli su se tokom razgovora i nedavne izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o Hitleru i Jevrejima, zbog koje je Izrael tražio izvinjenje Moskve.
Reč je o intervjuu Lavrova za italijansku TV kompaniju „Medijaset“ u kojem je rekao da u Ukrajini postoji nacifikacija, te da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak), „Ajdar“ i drugih jedinica nose nacističke simbole i tetovaže – kukasti krst. On je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kada govori o tome poteže argument da „tako nešto nije moguće jer je on Jevrejin“. Lavrov je konstatovao da „možda greši, ali da je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi“, te da „to apsolutno ništa ne znači, jer mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti, po pravilu, Jevreji“.

S tim u vezi, kancelarija navodi da se Putin izvinio za reči ruskog ministra spoljnih poslova, kao i da je Benet prihvatio izvinjenje i zahvalio na objašnjenju predsednikovog odnosa prema jevrejskom narodu i sećanju na Holokaust.

O Danu pobede

Putin i Benet su se osvrnuli i na predstojeći Dan pobede. Prema rečima lidera, 9. maj ima poseban značaj za narode Rusije i Izraela.

„Uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu, koji se i u Rusiji i u Izraelu obeležava 9. maja, predsednik i premijer su istakli poseban značaj tog datuma za narode obeju zemalja koje brižljivo čuvaju istorijsku istinu o dešavanjima tih godina i poštuju sećanje na sve stradale, uključujući i žrtve Holokausta“, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Prema rečima ruskog lidera, od šest miliona Jevreja mučenih u getima i koncentracionim logorima, koje su u kaznenim operacijama ubili nacisti, 40 odsto su bili državljani SSSR-a. Premijer Izraela je primetio odlučujući doprinos Crvene armije u pobedi nad nacizmom.
„Šef ruske države srdačno je čestitao Benetu i izraelskom narodu nacionalni praznik koji se danas obeležava – Dan nezavisnosti. Izraženo je obostrano interesovanje za dalji razvoj prijateljskih rusko-izraelskih odnosa i održavanje korisnih kontakata između rukovodstva dveju zemalja“, dodaje se u saopštenju pres-službe Kremlja.
Inače, vojne parade povodom Dana pobede će se 9. maja održati u 28 gradova Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Putin i izraelski premijer ponovo na vezi: Glavna tema – situacija u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala