- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslanici Demokrata i Demokratskog fronta došli na sjednicu Skupštine

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Plenarana sjednica Skupštine, na kojoj se razmatra Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi čiji je cilj odlaganje izbora u više opština, počela je u Podgorici.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sjednici prisustvuju i poslanici sada opozicionih partija – Demokratskog fronta (Nova, DNP, PzP, Radnička partija) i Demokratske Crne Gore, koji su bojkotovali sjednicu na Cetinju kada je formirana nova manjinska Vlada, a za predsjednicu Skupštine izabrana Danijela Đurović (SNP).
Poslanici DF-a, Demokrata, Prave i Ujedinjene Crne Gore sada sjede u lijevom dijelu sale u odnosu na predsjednicu, koji je, prema dosadašnjoj praksi, predviđen za opoziciju. Tu su donedavno sjeđeli poslanici DPS-a koji su sada na desnoj strani.
Poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), „Crno na bijelo“ (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su Skupštini 28. aprila inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.
Dopunama predloga Zakona traži se odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Glavnom gradu Podgorici i u Skupštini Opštine Golubovci - opštine u okviru Glavnog grada.
Poslanici bi trebalo da se izjasne i o izmjenama Zakona o državnoj upravi kojima je predviđeno da ministarstva mogu imati najviše tri državna sekretara.Te izmjene inicirao je poslanik Miloš Konatar (GP URA).
Predsjednica parlamenta obavijestila je da je Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je poslaničke mandate Sulju Mustafiću (Bošnjačka stranka - BS), Mehmedu Zenki (Albanska koalicija „Jednoglasno“), Adnanu Strikoviću (Socijaldemokratska partija - SDP) i Bogdanu Božoviću (Socijalistička narodna partija - SNP). Time je njima počeo poslanički mandat.
Vladimir Dobričanin (Ujedinjena) obavijestio je parlament da je istupio iz Poslaničkog kluba DF-a.
Mustafić, bivši potpredsjednik Skupštine, u poslaničkim klupama će zamijeniti Ervina Ibrahimovića, takođe doskorašnjeg potpredsjednika parlamenta, koji je novi ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj. Zenka, lider Demokratske unije Albanaca, naslijediće Fatmira Đeku, koji je ministar ljudskih i manjinskih prava, dok će Striković u klupe umjesto Raška Konjevića, ministra odbrane i potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku.
Božović u parlament ulazi umjesto čelnika SNP-a Vladimira Jokovića, koji je izabran za ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem. DIK je odluku proslijedio Skupštini, koja će konstatovati da je novim poslanicima otpočeo mandat.
Za dnevni red glasala su 42 poslanika, dok je osam bilo protiv.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala