- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pedijatri u Srbiji na oprezu zbog misterioznog hepatitisa, za sada nema panike među roditeljima

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaDete kod lekara
Dete kod lekara - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
U Srbiji se za sada roditelji ne javljaju sa znacima uplašenosti povodom hepatitisa nepoznatog porekla koji vlada u okolnim zemljama, ali su pedijatri na oprezu, kaže Aneta Jovanović, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece paliluskog doma zdravlja "Dr Milutin Ivković".
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U medijima se juče pojavila informacija da se sumnja da je jedno dete na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" inficirano misterioznom varijantom hepatitisa, koji je prema podacima SZO dosad prijavljen u više od 20 zemalja.
Zvanične potvrde iz Instituta o pojavi hepatitisa nepoznatog porekla nema, a u Ministarstvu zdravlja "Novostima" je u sredu rečeno da ni njima, niti Klinici za infektivne i tropske bolesti UKCS, nije prijavljen slučaj misterioznog hepatitisa.
Jovanovićeva kaže da je naročito važno da roditelji primete ukoliko je dete malaksalo, ima povišenu temeperaturu praćenu žutom prebojenošću kože, beonjača, ukoliko je mokraća tamna kao boja piva, a stolica svetla obavezno je da se jave pedijatru.

Smanjen broj dece obolele od gripa

Zbog proteklog prolećnog raspusta, prema njenim rečima, smanjen je broj dece školskog uzrasta obolele od virusa gripa.
Ona je za Tanjug rekla da među predškolcima u većoj meri vladaju respiratorne infekcije, kao i stomačni virus.
“Prolećni raspust, kao i praznici učinili su svoje. Kontakti među školskom decom bili su smanjeni, deca su više boravila u prirodi, pa je tako trenutno smanjen broj pregleda u dečijim ambulantama među školskom decom. Međutim, među predškolskom decom je virus još uvek prisutan", rekla je Jovanović za Tanjug.
Ona je dodala da, kada je reč o korona virusu, imaju jako mali broj pregleda, svega 10 na dnevnom nivou po punktu, a od toga jako mali broj pozitivne dece.
“Između uskršnjih i prvomajskih praznika bio je jedan skok povećanog broja pregleda koji se kretao na dnevnom nivou oko 250 pregleda školske i predškolske dece na svakom punktu, s tim da je dominantan predškolski uzrast, oko 70 posto dece bilo je vrtićkog uzrasta. Još uvek je prisutan respiratorni virus, kao i stomačni virus”, rekla je Jovanović.
“Deca se učestalo javljaju zbog povišene telesne temperature, koja je praćena kašljem i respiratornim simptomima, dominira zapušenos nosa, bol u grlu, javljaju se forme laringitisa, upale glasnih žici”, rekla je Jovanović.

Pristune alergije

Kad su u pitanju alergije zbog cvetanja polena trave, korova i drveća, ona je kazala da se javljaju uglavnom deca starijeg uzrasta, od pete godina.
"Razlika između respiratornih infekcija i alergija je što kod alergija ne postoji temperatura i dete je dobrog opšteg stanja”, podsetila je Jovanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala