- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na „Banjici“ urađena nesvakidašnja operacija tumora, priprema kao scenario za film

CC0 / Pixabay / Hirurzi
Hirurzi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
U Institutu za ortopediju „Banjica“ u Beogradu urađena je nesvakidašnja operacija. Operisan je sedamnaestogodišnjak koji boluje od malignog tumora karlice i kuka, a on će od ponedeljka moći da stane na svoje noge i nakon oporavka da se vrati normalnom životu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Posebnost ove operacije je u načinu na koji su pacijentova kost i zglob rekonstruisani. Skupa endoproteza je donirana i iskorišćena da ovaj pacijent dobije nedostajući deo karlice, kuk i deo butne kosti i na taj način dobije mogućnost da hoda i obavlja veći deo svakodnevnih aktivnosti i tako vodi normalan život.
Operaciju su izvršili klinički asistent dr Stanislav Rajković uz pomoć visokostručnih kolega iz Službe za ortopedsku onkologiju Instituta „Banjica“ i asistenciju profesora Lija Džejsa iz Velike Britanije koji je specijalno za ovu priliku gost uz stručnu pomoć za ugradnju sofisticiranog ortopedskog implantata.
Dr Rajković rekao je za RTS da je operacija trajala šest sati i da je sve prošlo odlično.
„Tumor je odstranjen u celosti, a karlica i kuk su rekonstruisani protezom. Postoperativno će se intenzivno pratiti stanje, nadamo se da neće biti komplikacija. Očekujemo da pacijent počne da hoda od ponedeljka“, rekao je Rajković posle operacije.
Operacije ovakvog tipa decenijama nisu rađene u Srbiji, a na ovom nivou ovo je bilo prvi put. Celokupno lečenje je multidisciplinarno i u njemu neposredno učestvuju visoko specijalizovani patolozi, onkolozi, radioterapeuti i radiolozi.
Tim stručnjaka se nada da će ova operacija biti uvod u mnoge buduće ovakve i slične operacije – da će savremeni implantati postati svakodnevno dostupni u njihovom radu.

U čemu je posebnost ove operacije?

Posebnost ovog slučaja je u tome što tumor zahvata karličnu kost, zglob kuka i gornji okrajak butne kosti, usled čega će defekt nakon resekcije tumora biti veliki i posledični funkcionalni ispad bi bio toliki da pacijent nikada ne bi bio u mogućnosti da hoda.
Kada se uzme u obzir da se radi o mladom čoveku, čiji funkcionalni zahtevi će biti značajni, neophodno je nastali defekt rekonstruisati.
Taj deo operacije je specifičan i do sada u ovom obliku nije rađen u našoj zemlji.
Pripremamo se za svaku operaciju, a za ovakvu pripreme su višemesečne. One podrazumevaju analizu reakcije tumora na hemioterapiju i zahvaćenosti kostiju, zgloba i mekih tkiva, određivanje linija resekcije kojima se tumor u celosti odstranjuje, zatim projektovanje implantata u saradnji sa inženjerima, priprema instrumentarijuma za ugradnju proteze u kosti i dosta drugih detalja“, navodi hirurg.
Neophodno je reći da je lečenje tumora lokomotornog sistema multidisciplinarno. U sastav konzilijuma ulaze visokospecijalizovani patolozi, radiolozi, onkolozi, radioterapeuti i ortopedski hirurzi. Svako ima svoje mesto u algoritmu dijagnostike i lečenja.
„Mišljenja se ponekad razlikuju, ali razmenom argumenata uvek se dođe do zajedničkog stava koji se ogleda u odluci konzilijuma koju svi članovi potpisuju“, kaže doktor Rajković.
Rajković napominje i da je posao hirurga izuzetno stresan, ali deo veštine je i kontrola stresa, posebno u najtežim trenucima kada smirenost hirurga utiče na mir i koncentraciju celog tima u operacionoj sali.
„Hirurg operaciju ima u prstima, ali je mora imati i u glavi. Najuspešnije su one operacije kod kojih hirurg pre početka ima u glavi ceo tok operacije, a zatim svaku od scena iz tog zamišljenog filma sprovede prstima u operativnom polju. Što se više puta neka operacija uradi, to je rad prstiju brži, ali nikada se ne sme izgubiti scenario u glavi po kome se taj rad odvija“, objašnjava hirurg.
Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2” - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
DRUŠTVO
Novi medicinski podvig srpskih lekara
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
DRUŠTVO
Prvi put u svetu: Srpski hirurzi odmah posle ugradnje veštačkog srca pacijentu operisali dve kile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala