- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ treći dan zaredom rezerviše kapacitete za gasovod „Jamal-Evropa“ u Poljskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal-Evropa" u Poljskoj
Objekti gasovoda Jamal-Evropa u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Kompanija „Gasprom“ treći dan zaredom, posle skoro mesec dana pauze, rezerviše kapacitete za deo magistralnog gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj za predstojeću noć, ovog puta do jutra 6. maja, sledi iz podataka sa aukcije na GSA platformi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kompanija je kupila 1,8 miliona kubnih metara na čas tranzitnog kapaciteta na aukciji od raspoloživih 3,7 miliona, odnosno 49 odsto ponude. „Gasprom“ će moći da ih koristi od 21 čas po moskovskom vremenu 5. maja do 7 časova po moskovskom vremenu 6. maja.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Poljska je od 27. aprila prestala direktno da dobija ruski gas od „Gasproma“ zbog odbijanja da pređe na novu šemu plaćanja u rubljama.
Istovremeno je Poljska, nakon prestanka direktnih isporuka gasa iz Rusije, dobijala ruski gas fizičkim reversom iz Nemačke, a trenutno dobija gas virtuelnim reversom iz aplikacija potrošača u Italiji i Francuskoj.
„Jamal – Evropa“ i Ukrajinski sistem za transport gasa, zajedno sa gasovodom „Severni tok 2“, čine glavne rute za isporuku gasa iz Rusije u Evropu. Ugovorne obaveze „Gasproma“ prema Ukrajini za tranzit za tekuću godinu iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno. Dugoročni ugovor „Gasproma“ i Poljske za tranzit gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“ istekao je 2020. godine i od tada kompanija rezerviše njegove kapacitete putem aukcija.
Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi preko teritorija četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Njegov projektni kapacitet je 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
„Gasprom“ nije rezervisao tranzitne kapacitete preko Poljske za treći kvartal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala