- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski prevoznici prete obustavom rada: Zahtevaju smanjenje cena goriva i putarina

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Sastanak bugarskog premijera Kirila Petkova sa prevoznicima u vezi sa opcijama u uslovima rastućih cena goriva i putarina završio se skandalom, pišu lokalni mediji i navode da su bugarski prevoznici zapretili da će obustaviti rad zbog nesposobnosti vlade da smanji cenu goriva i putarine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mediji navode da je deo prevoznika napustio sastanak zbog, kako kažu, nezadovoljavajućeg odgovora premijera na njihove zahteve.
Prema rečima predsednice Saveza autobuskih prevoznika Magdalene Miltenove, premijer je nekoliko minuta na sastanku objašnjavao da vlada ne može da menja akcizu na gorivo i da različite socijalne grupe žele različite stvari.
„Dala sam sebi za slobodu da zamolim premijera da govori o srži i temama koje smo inicirali. Kao odgovor na to, rečeno nam je da u ovoj kancelariji on određuje o čemu će i kako teći razgovor, a da ako nam se ne dopada možemo da odemo“, rekla je Miltenova.
Prema rečima izvršnog direktora Saveza međunarodnih prevoznika Jordana Arabadžijeva, vlada nije ponudila rešenja ni za jedan od navedenih problema. On je ranije ove nedelje izjavio da će „od 10. maja biti obustavljen kompletan prevoz – i autobusi i kamioni“.
Kao odgovor na nezadovoljstvo predstavnika industrije, ministar regionalnog razvoja Grozdan Karadžov je objasnio da je do povećanja cena došlo zbog borbenih dejstava u Ukrajini i napomenuo da je državi potrebno vreme da razmisli o situaciji.
„Nadam se da se na sledećem sastanku niko neće ljutiti, svi će slušati jedni druge i niko neće napustiti sastanak“, dodao je on.
Sredinom aprila su počeli protesti u velikim bugarskim gradovima. Vlasnici organizacija koji obezbeđuju prevoz robe i putnika zahtevali su da se hitno smanje akcize na gorivo i da se ne uvode dodatna naknade za korišćenje puteva predviđenih za tranzitni saobraćaj na srednjim udaljenostima. Demonstranti su tražili i da se biokomponenta ukloni iz goriva, zbog čega je cena poskupela za 20 stotinki (otprilike 0,102 evra). Istovremeno, prevoznici su obećali da će se protesti nastaviti i posle 10. maja ukoliko vlada ne udovolji njihovim zahtevima.
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Protesti u centru Sofije: Sukobi pristalica i protivnika podršci Ukrajini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala