Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šolc: Lično ću se založiti za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU

© AP Photo / Michael SohnOlaf Šolc
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, da perspektiva pristupanja Srbije i drugih zemlja u regionu Evropskoj uniji mora da bude nešto što će biti uspešno i mora da postane realnost.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Šolc se zahvalio Vučiću na poseti Berlinu i na produktivnom razgovoru koji su imali.
„Pričali smo o našim bilateralnim odnosima, ekonomski odnosi su se intenzivirali, mi se radujemo što je 400 nemačkih kompanija stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji i taj pozitivan razvoj želimo da podstičemo“, poručio je Šolc.
Dodao je i da su Srbija i Nemačka prošle godine ušle u klimatsko strateško partnerstvo, kao i da će to doprineti tome da se rešavaju izazovi klimatske krize.
Ukazao je na to da nemačka vlada zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

„U interesu i regiona i Evropske unije je da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU“, dodao je Šolc i naglasio da će se lično zalagati za to da se taj proces unapredi.

Poručio je i da nemačka intenzivno podržava proces pristupanja EU kroz podsticanje projekata i finansiranje.
Nemački kancelar je ukazao i na to da je važna tema razgovora bila i kriza u Ukrajini.
„Mi smo u teškoj situaciji i moramo da branimo zajednične vrednosti Evropske unije. Jako je važno da svi prenesemo poruku da taj rat koji je Rusija počela u Ukrajini nije prihvatljiv, to je jako težak položaj u svetu i ja sam uveren da moramo da se držimo bliže zajedno“, naveo je Šolc.
Bitno je da Srbija nastavi sa reformama posebno po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala, naglasio je nemački kancelar.
Dodao je da su pričali o procesu normalizacije odnosa Beograd i Prištine, uz napomenu da je Miroslava Lajčaka posebno pozvao na razgovor.

„Bitan je proces normalizacije odnosa za stabilizaciju, moramo da rešimo sva otvorena pitanja, potrebna je hrabrost i obe strane se moraju držati svojih obaveza“, rekao je Šolc.

Preneo sam zabrinutost o situaciji u Bosni i Hercegovini, bitno je da se održi stabilnost u BiH, istakao je Šolc.
„Slažemo se da imamo veliki potencijal da razvijemo Zapadni Balkan i približimo ga EU. Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta treba da omogući slobodu kretanja ljudi“, rekao je Šolc, preneo je RTS.

Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope

Šolc je rekao da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope, jer se tamo daje važan doprinos, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da se svi zajedno okupljaju u Evropskoj uniji.
Šolc je to rekao odgovarajući na pitanje da li će u slučaju da Kosovo uđe u SE i NATO, s obzirom da je Aljbin Kurti najavio da će podneti zahtev za ulazak u ove organizacije i zatražio podršku za to od Nemačke, te da li će Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Kosovo postane član te organizacije, preneo je Tanjug.
Šolc je ocenio da je zajedničko okupljanje u savezima koji postoje moguće i da je to osnov zbog čega je spreman da se lično založi za oživljavanje Berlinskog procesa, jer smatra da to zemljama zapadnog Balkana otvara perspektivu.
„Evropa i članstvo u EU ne treba da bude perspektiva nego nešto što će brzo doći“, poručio je Šolc.
Vučić je rekao da što se Srbije tiče za njega je važno ono što je rekao kancelar Šolc, a to je da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.
„Ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i želi da ide tim putem i naše će ruke biti odrešene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima“, poručio je Vučić.
On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki način treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog rešenja.
„Verujem da ćemo imati dovoljnom snage i da će nemački prijatelji razumeti da je potrebno da o takvim stvarima zajednički dolazimo do rešenja i da o tome razgovaramo“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Nemački kancelar se prethodno sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka na konferenciji je izjavio da bi u vreme ukrajinske krize postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
SRBIJA
Vučić iz Berlina: Srbija je dobro razumela poruku Nemačke, ali nemojte da vas podsećam... /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala