- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šolc posle razgovara sa Kurtijem: Sve zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i treba da uđu u EU

© AP Photo / Hannibal HanschkeNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju, poručio je nemački kancelar Olaf Šolc.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je to izjavio na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem u Berlinu.
Istovremeno, pozvao je Prištinu na konstruktivno učešće u pregovorima sa Srbijom.

„Imali smo dobar i produktivan razgovor. Dogovorili smo se da uskoro, u sklopu posete Balkanu, dođem u Prištinu… Izneo sam premijeru svoje uverenje da Zapadni Balkan pripada Evropi i da sve zemlje u budućnosti treba da uđu u EU, uključujući Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje“, rekao je Šolc.

Šolc je ocenio da bi u vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.
On je novinarima preneo da je sa Kurtijem imao dobar razgovor, i da je važna tema bio rat u Ukrajini, te je posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije, što kako je istakao, zaslužuje veliko priznanje.
Rekao je da će se kasnije posle podne sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da je na razgovor pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je važno da „dve zemlje postepene reše konflikt“ u doba u kojem imamo rat u Evropi, što bi bio doprinos miru u regionu i Evropi.
Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.
„Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje“, istakao je Šolc o dodao da je važno da od sporazuma profitiraju građani, a stabilnost je važan uslov za investicije.
„Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuje ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postignu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje“, kazao je Šolc.
Aljbin Kurti i je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom izjavio da Nemačka treba da pomogne takozvanom Kosovu da krene napred i zatražio viznu livberalizaciju.
Kako je kazao, upoznao je Šolca sa "dostignućem" takozvanog Kosova i namerom države da bude konstruktivna i proaktivna strana u dijalogu sa Srbijom.
"Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje", rekao je Kurti i naglasio da to treba da bude centralno pitanje dijaloga.
Kurti je najavio i da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir, preneo je Tanjug.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Podkast
Berlinsko iskušenje Srbije I Svet sa Sputnjikom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
SRBIJA
Vučićeva poruka iz Berlina pred sastanak sa Šolcom /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala