Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sednica Sinoda danas u Pećkoj patrijaršiji; Patrijarh poručio - evo nas opet, došli smo kući

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
U Pećkoj patrijaršiji danas će, posle svete arhijerejske liturgije, biti održana redovna sednica crkvene vlade i sednica Patrijaršijskog upravnog odbora.
Patrijarh srpski Porfirije sa članovima Svetog arhijerejsog sinoda, stigao je sinoć u Pećku Patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz SPC.
Patrijarh je po dolasku poručio:
"Evo nas opet, opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde".
Patrijarh je kazao da budući da je "taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti".
Ako nam, kazao je patrijarh Porfirije, koren nije ovde, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno.
"Neka Bog da da zaista ovde koren bude onima koji su kršteni...", poručio je patrijarh i blagoslovio monahinje, za koje je rekao da okopavaju i zalivaju taj koren.
"Kao što Gospod kaže, neko zaliva i neko okopova, a svi imamo od toga plodove koji nas hrane i koji nas čuvaju i koji od samog početka, od Svetog Save, hrane nas i koji će nas, verujemo, uvesti u večno Carstvo Sina Božjeg koji je došao u svet, jedan od nas postao, postradao, raspet bio, umro na krstu, ali pokazao da poslednju reč nema tama prolaznosti i tama smrti nego svetlost i radost Carstva nebeskog...", naveo je patrijarh srpski.
Sa patrijarhom su u Peću patrijaršiju došli članovi Sinoda episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David,
U Peću patrijaršiju su takođe sinoć došli i episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman dečanski arhimandrit Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinćel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, kao i protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala