Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Berlina: Srbija je dobro razumela poruku Nemačke, ali nemojte da vas podsećam... /video/

© AP Photo / Michael SohnAleksandar Vučić i Olaf Šolc na konferenciji za novinare
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

"Za nas su važne reči kancelara Šolca koji je danas više puta ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ali ne "u iluziji", i to je važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu i Srbiju", naveo je Vučić nakon razgovora sa nemačkim kancelarom, dodavši da je sa nemačkim kancelarom razgovarao i o situaciji u Ukrajini.

"Mi smo se izjasnili o pitanju pravne i političke prirode sukoba u Ukrajini dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u. Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo neočekivamo ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31 i imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa svim odlukama EU. Kancelar je danas bio jasan i snažno ponovio stavove Nemačke. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i Metohije, nemojte da vas podsećam da je Srbija bila deceniju pod sankcijama i da imamo drugačiji sentiment prema njima. Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i drugih i o tome sam izvestio Šolca. Izbor Srbije je da bude na evropskom putu i bićemo čvrsto opredeljeni ka tom putu", rekao je Vučić.

Kazao je da su regionalni odnosi bili ključno pitanje.
"Razgovor je bio otvoren i sadržajan i obećao sam da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema i da će Zapadni Balkan što se toga tiče imati mir i stabilnost", naveo je Vučić.
On je dodao da će biti nastavljen razgovor o napretku u dijalogu sa Prištinom.
"Mislim da neće biti lak, to sam rekao i Šolcu, ali daćemo sve od sebe da pronađeno kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naša želja", kazao je Vučić.
Srbija ne ugrožava nikoga na Zapadnom Balkanu, i takvi navodi su bestidne neistine o našoj zemlji, izjavio je Vučić
“Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina. To sam rekao i Šolcu, i javno, i ministarki Berbok kada je bila u Beogradu i to ponavljam stalno. A, da li ja govorim istinu, ili ti drugi, vreme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira i sam Šolc”, rekao je Vučić.
Kako je dodao, činjenice će morati da budu potvrđene ili negirane.
“Naša reč nešto znači, videćete ko govori istinu”, naglasio je Vučić.
On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim.
Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.
Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.
“Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.

Vučić: Hvala domaćinima na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine

Vučić je zahvalio nemačkim domaćinima na, kako je naveo, organizaciji dijaloga između Beograda i Prištine.
Na zvaničnom Tviter nalogu ''''predsednik.rs'''', Vučić je uz reči zahvalnosti postavio fotografiju, na kojoj su pored ostalih, on, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala