- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi papiri Europola mogli bi da uzburkaju Crnu Goru

© Sputnik / Nebojša PopovićLider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović
Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Objavljeni spisi Europola o učešću crnogorskih policajaca u švercu kokaina i njihovoj saradnji sa kriminalcima, koji su uzburkali crnogorsku javnost, zahtevaju odgovore na više pitanja, pa i za premijera Dritana Abazovića kaže Vesko Pejak iz nevladine organizacije Alternativa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je koordinator bezbjedonosnih službi u predhodnoj vladi Dritan Abazović, pita Pejak, dao pratnju i obezbjeđenje Zoranu Lazoviću, visokom funkcioneru policije, čiji se sin Petar, također policajac, pominje u spisima Europola.

Pitanja bez odgovora

“Postavlja se i pitanje kako to da su novinari bolje obaviješteni šta se događa u bezbjednosnom sektoru od Agencije za nacionalnu bezbijednost, kojoj je to u opisu posla. Postavlja se i pitanje kako to da policija nema informacije da su njeni zaposleni članovi kriminalnih grupa, narko kartela, kao i odakle pojedinim policajcima automobili koji koštaju od 120 do 150 hiljada eura, vikendice na moru planinama. Mi imamo Agenciju za nacionalnu bezbijednost koja ne radi svoj posao”, kaže Pejak za Sputnjik.
On ističe da se aktivnost policije izgleda svela samo da kontroliše saobraćaj.

“Mislim da je prvo što bi trebalo da se desi da direktor policije Zoran Brđanin podnese ostavku, da svi nadležni policajaca, koji su pomenuti u spisima Europola, podnesu ostavke, da se ispita i njihova veza u svemu tome, treba uhapsiti Zorana Lazovića i Veselina Veljovića koji su kreirali sve to”, kaže Pejak.

On ističe da je narod umoran od vjerske i nacionalne priče, ali da očekuje da se do kraja dovede istraga o narko kartelima i da treba dati šansu časnim ljudima u policiji koji žele da rade svoj posao.
“Trebalo bi i pokrenuti istragu kako su ljudi zaposleni u policiji dobijali diplome, jer očigledno ne znaju mnogi da obavljaju svoj posao”, kaže Pejak za Sputnjik.

U petak sjednica Odbora za bezbjednost

U Milovoj DPS Crnoj Gori ozbiljni kriminalci ne mogu da se bave kriminalom. Ne dozvoljava im policija, poručio je danas ironično predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
“ Policija se jedina bavi kriminalom. Mora da se zna neki red”, dodao je Medojević.
On se u osvrtu na tekst Libertasa koji je pisao o navodnim vezama policije i kavačkog klana konstatovao da izvještaji Europola potvrđuju sve o čemu je on godinama pričao.
Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević za petak je zakazao sjednicu tog tijela, a povodom novih informacija Europola o službenicima Uprave policije Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću.
“Dok sam još koji dan predsjednik Odbora za bezbjednost, imam obavezu da čuvam ovo malo Crne Gore što je ostalo. Ako je išta više i ostalo od nje… .”, napisao je Knežević na Tviteru.
Na dnevnom redu sjedice je donošenje Odluke o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade, direktora Uprave policije, glavnog specijalnog tužioca i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja u vezi sa navodima Europolao službenicima Uprave policije Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću.

Šta otkrivaju spisi Europola

Kako pokazuju dokumenti Europola, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač.
“Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu agencije EU za sprovođenje zakona, Europol, u koji je portal Libertas imao uvid.
Taj dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost.
“Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina“, doslovno piše u dokumentu Europola.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala