- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova provokacija francuske propagande: Za gubitak uticaja na Maliju okrivljuju se Rusi

© AP Photo / Jerome DelayFrancuska vojska u Maliju
Francuska vojska u Maliju - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Pokušaj da se incident s masovnim grobnicama u Maliju predstavi kao „inscenacija Rusa“ predstavlja novu provokaciju francuske propagande. Taj slučaj je pokazao da je Francuska ozbiljno zabrinuta zbog gubitka svog uticaja na Maliju, smatra direktorka Fonda za borbu protiv represije Mira Terada.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Glavni nosioci dezinformacija su bili mediji koji su potpuno svesno širili laži vlade. Poslednji slučaj je strašno otkriće žitelja oblasti Gosi u Maliju nakon odlaska francuskih vojnika“, rekla je Terada na konferenciji MIA „Rosija sevodnja“.
Ona je izložila hronologiju događaja: francuske snage su 19. aprila predale vojnu bazu u Gosiju oružanim snagama Malija, koje su u nju ušle 20. aprila. Tokom noći 21. aprila u blizini baze u Gosiju došlo je do pucnjave i grupa malijskih vojnika se uputila u noćnu patrolu po okolini, pronašavši masovnu grobnicu s osakaćenim telima. Foto i video materijal o neprepoznatljivim telima momentalno su se našli na društvenim mrežama i izazvali talas gneva u toj oblasti.
Mira Terada je dodala da je otkriće izazvalo šok i da se Francuzi pozivaju na odgovornost.
Nedelju dana uoči ovog incidenta u malijskim medijima bila je objavljena informacija o tome da su Francuzi uhapsili šest pastira u oblasti Gosija, o čijoj se sudbini i dalje ne zna ništa. Uoči povlačenja francuskog kontingenta iz baze u Gosiju meštani su čuli eksplozije i pretpostavili da Francuzi uništavaju nekakve kompromitujuće objekte.
„Što se tiče grobnica, Francuzi pokušavaju da negiraju umešanost u strašno otkriće i nazivaju ga, kao i uvek, 'inscenacijom Rusa'. Prema kadrovima je nemoguće odrediti rasnu, a još manje nacoinalnu pripadnost ljudi koji su snimljeni pored baze u Gosiju. Tvrdnje da su na kadrovima ruski plaćenci predstavlja novu provokaciju francuske propagande“, navela je Mira Terada.
Ona je skrenula pažnju na to da Francuska, sve vreme tokom prisustva ruskih instruktora na Maliju, optužuje malijsku vladu da sarađuje s ruskim plaćenicima, ali nije uspela da pruži nijedan dokaz za to.
„Taj je slučaj pokazao da je Francuska ozbiljno zabrinuta zbog gubitka uticaja na Maliju. I novi informacioni napad na oružane snage Malija je samo pitanje vremena. Isto to se sada događa i u Ukrajini. Zapadni mediji sada pokušavaju da nametnu celom čovečanstvu ideju o tome da Rusija vrši zverstva na teritoriji Ukrajine. Informacione provokacije u Buči i Kramatorsku su najupečatljiviji primeri“, smatra Terada.
Prema njenim rečima, lažna slika sveta o stanju stvari u Ukrajini koju su pažljivo gradili zapadni mediji već je počela polako da puca.
„Naš ključni zadatak jeste da pronađemo te pukotine i da odlučno udarimo po njima“, smatra Terada.
Francuska vojska u Maliju - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SVET
Francuska povlači trupe iz afričke države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala