- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba dela Damjana Đakova "Putovanje bez kraja" u Galeriji RTS

© Foto : RTSDamjan Đakov - Putovanje bez kraja
Damjan Đakov - Putovanje bez kraja - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Izložba dela Damjana Đakova "Putovanje bez kraja" biće svečano otvorena u Galeriji RTS u četvrtak, 5. maja 2022. u 19 časova, kao prva retrospektivna izložba posle umetnikove smrti.
Postavku, koju će publika biti u prilici da pogleda do 5. juna 2022. godine, otvoriće Dragoljub Kojčić, autor teksta u katalogu izložbe. Na događaju će govoriti i Milan Đakov i Nikola Mirkov, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS.
Slikarski opus Damjana Đakova predstavlja konzistentnu arhitektoniku jednog zaokruženog sveta. Od prvih podsticaja u Heseovom Demijenu i mističkoj literaturi počinje njegova potraga za izrazom koji će prekomponovati elemente stvarnosti i njen zagonetni smisao i tajnovite spone učiniti vidljivim.
Po prirodi svoga dara i u dosluhu sa silama sudbine Damjan Đakov prepoznaje svoju epifanijsku misiju u olovci i kičici. Tako su, već od prvih minucioznih i preciznih poteza koji oprobavaju moć da zagospodari oblicima, postavljeni temelji uspona koji će sigurnim unutrašnjim logosom oblikovati ovo raskošno delo i brend savremene srpske kulture.
© Foto : RTSDamjan Đakov: Čovek, vrata, soba
Damjan Đakov: Čovek, vrata, soba - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Damjan Đakov: Čovek, vrata, soba
Damjan Đakov preminuo je u januaru 2022. godine posle kraće bolesti. Rođen je 1959. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Dugo godina živeo je i radio u Italiji.
Njegov talenat je, između ostalih, otkrio Rinaldo Rota, jedan od najznačajnijih galerista svoga vremena i pouzdanih lansera novih trendova i novih imena, najpoznatiji po podršci Đorđu de Kiriku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala