- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dolar pao ispod 68 rubalja ─ prvi put od marta 2020.

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Rublja u sredu nastavlja da raste, evro je već pao ispod 71 rublje, došavši do minimuma od februara 2020. godine, dok je dolar probio granicu od 68 rubalja, sledi iz podataka sa Moskovske berze.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kurs dolara za sutra u 18.19 po moskovskom vremenu pao je za 3,09 rubalja, na 67,87 rubalja, a evra – za 3,32 rublje, na 71,43 rublje.
Nekoliko minuta ranije evro je pao na 70,58 rubalja, što je najniži nivo od februara 2020. godine.
Istovremeno, svetske cene nafte rastu zbog planova Evropske unije da uvede embargo na sirovine iz Rusije. Tako je barel marke „Brent“ poskupeo na 106,12 dolara, a marke „VTI“ – na 103,67 dolara.
Analitičari ističu da bi rublja mogla nastaviti da jača uz nalet trgovanja tokom majskih praznika. Uz to utiču i očekivanja vezana za sastanak Sistema federalnih rezervi SAD zakazan za sredu, na kojem je moguće povećanje diskontne stope.
Posle početka specijalne vojne operacije za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, zapadne zemlje pojačale su sankcioni pritisak na Moskvu. Pre svega restriktivne mere su uticale na bankarski sektor i isporuke visokotehnoloških proizvoda. Mnogi brendovi objavili su o povlačenju iz Rusije.
Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom, ali je naglasio da je Rusija bila spremna za takav razvoj događaja. Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu; plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama prebačena su u rublje. Osim toga, Vlada je pripremila plan za suprotstavljanje restriktivnim merama koji obuhvata oko sto inicijativa. Iznos njegovog finansiranja iznosiće oko trilion rubalja.
Sankcioni pritisak na Moskvu već se preokrenuo u ekonomske probleme za Sjedinjene Američke Države i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala