- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zločin u Dobrovoljačkoj - 30 godina bez kazne

© Foto : Youtube/slavicnet/PrintscreenNapad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine
Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas će biti obeleženo 30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, u kojoj su tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva ubijena 42 pripadnika tadašnje JNA, a koji su počinili pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i muslimanskih paravojnih jedinica.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tokom ovog zločina 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 ih je zarobljeno. Prvi napad desio se 2. maja, na Dom JNA, kada je ubijen jedan vojnik, dok su na Radničkom univerzitetu „Đuro Đaković“ ubijena njih trojica, na Skenderiji 14, u Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu još 13 pripadnika JNA.
Kada je reč o nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri civilna lica koja su radila u JNA, navodi Tanjug.
Obeležavanje pod nazivom „Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica“ počeće u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu u 10 časova, a nakon toga planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu, gde će u 11 časova biti održana mirna šetnja i polaganje cveća, posle čega sledi povratak u Istočno Sarajevo.
Za ove zločine je tek posle tri decenije podignuta optužnica protiv 10 osoba. Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.
Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se optuženi terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA.
Oni se, takođe, terete da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina, prenosi RTS.
Međutim, optužnica Tužilaštva BiH odnosi se samo na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
REGION
Dodik: Optužnica za Dobrovoljačku - kasno i manipulativno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala