Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija je suverena zemlja, ponosan sam što će i dalje moći da vodi nezavisnu politiku

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što će Srbija moći da nastavi i u budućnosti da vodi nezavisnu politiku i najavio da će to biti jedna od stvari na kojoj će insistirati kod onih koji će ga naslediti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je na pitanje novinara povodom pisanja „Jutarnjeg lista“ u tekstu pod naslovom „Vučić sateran u ćošak“, rekao da je interesantno da njima nije važno sve što se dešava u Srbiji, već govore samo o Vučiću kao da im je on „noćna mora“.
„Ne mogu da razumeju da je politika izbor, a sa lakoćom bih mogao da izaberem njihovu stranu. I bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni. Ali ovo je izbor Srbije, da vodimo nezavisnu politiku, da budemo svoj na svome, da ne odlučuju druge zemlje kakvu ćemo politiku da vodimo, da vodimo politiku u interesu naših građana, ne u interesu velikih sila. Ne razumeju da je to naš izbor, ne Brisela, Vašingtona ili Moskve. U tome se razlikujemo“, poručio je on.
Kazao je da je ponosan da će Srbija tu politiku moći da nastavi i u budućnosti.
„To bi trebalo da bude jedna od stvari na kojima ću insistirati kod mojih političkih naslednika. To nije nikakav ugao, već najlepši deo terena sa kojeg imate najlepši pogled, koji pripada suverenim slobodarskim zemljama“, naglasio je Vučić.

Dobro je imati politički stav, ali što ga nisu imali pre izbora

Vučić je izjavio da nema ništa protiv političkog stava drugih i da je bolje imati politički stav nego nemati nikakav, ništa ne raditi i samo kritikovati, ali i da nije fer što stav o pitanju sankcija Rusiji nisu iznosili u predizbornoj kampanji, već ga iznose sada.
Vučić je tako u Aleksandropolisu odgovorio novinarima na pitanje kako tumači to što se neki proteklih mesec dana nisu izjašnjavali po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, a danas su „mnogo glasniji i zalažu se za uvođenje sankcija“.
„Mislim da je okej da neko ima svoj stav, nije fer što taj stav nisu imali pre mesec i po dana i pre mesec dana, u predvečerje izborne tišine, zašto ljude nisu obavestili o tom stavu, jer nažalost izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod“, rekao je Vučić.
Vučić je istakao da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek na kraju više isplate nego bilo kakvi trikovi, manipulacije i kalkulacije koje, dodao je, na kraju uvek izađu na videlo.
„Ovo su obične kalkulacije, to što su neki radili na kraju ljudi to vide i umeju da prepoznaju“, dodao je Vučić.

Predstojeća zima biće veoma teška

Energetska situacija će ove zime biti veoma teška, upozorio je još jednom Vučić, ukazujući da će država učiniti sve da Srbija ima što manje problema u tom smislu, te naglasio da neće biti problema sa hranom.
Na pitanje da li građani Srbije treba da brinu hoće li biti dovoljno nafte i gasa, imajući u vidu da je Nemačka dala preporuku privredi i građanima da racionalnije troše gas, energente, Vučić je rekao da je Nemačka ozbiljna zemlja i da to samo govori da su svesni šta je ono što dolazi.
„Oni se pripremaju za ono što dolazi, a to je teška zima. Ova će biti najteža od 50-ih godina za Evropu, za sve nas. Ko vam kaže da će sve da bude lepo i lako, a ima ih i među našim ministrima, taj nije ni dovoljno ozbiljan ni odgovoran, već samo želi da bude popularan“, rekao je Vučić novinarima u Grčkoj.
Upozorio je da će biti mnogo teško u narednom periodu, ističući da svu dva ključna problema - energenti i hrana.
„Uz sve to imamo i dodatni problem inflacije, nemogućnost izlaska na kapitalna finansijska tržišta. Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite zamenske kredite, nemoguće je, zato što keš postaje resurs“, rekao je Vučić i dodao da je dobro što Srbija nema visoku stopu javnog duga, koja je danas 51,8 odsto BDP-a.
Vučić je poručio da će hrane biti dovoljno.
„Tu neće biti problema u krajnjoj liniji, iako imamo problema mnogo i moramo danonoćno da radimo da obezbedimo dovoljne količine đubriva“, rekao je on.
Dodao je da je zato sa predsednikom Irana i razgovarao telefonom kako bi se obezbedila dovoljna količina azotnog đubriva za sve ratarske kulture.
„Oko energenata - biće mnogo teško“, naglasio je Vučić.
Dodao je da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima…
Podsetio je da tek kreću pregovori Srbije sa ruskom stranom oko gasa.
Ukazao je i da će bugarskoj strani biti potrebno bar 300 dana, što uz kašnjenja znači godinu i po, da izgrade vezu kako bi i Srbija mogla da povlači konvertovani gas iz grčkog Aleksandropolisa, a potrebno je završiti i interkonektor sa Bugarskom, kao i gradnju ka Severnoj Makedoniji.
Tako da će Srbija 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije, rekao je Vučić.
„Mnogo je teških i velikih stvari pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane“, ukazao je predsednik Srbije.
On je naveo i da je u Evropi normalno da se kaže da se će spustiti temperatura sa 18-19, na 13 do 14 stepeni, jer je tamo prisutan drugačiji odnos, dok se, kako kaže, na takve reči u Srbiji prvo smeju, pa „psuju majku“, pa je onda vlast kriva za ono što se dešava u Ukrajini, iako sa tim nema veze…
„Da bismo to sve izbegli, posebno mučenje naših građana koji su prolazili kroz sankcije, trudimo se da uradimo sve što možemo da obezbedimo i dopremimo sve što je potrebno. Da li ćemo uspeti - ne mogu da garantujem, ali garantujem da ćemo dati sve od sebe“, istakao je Vučić, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala